L’Amèrica del Sud, i especialment el Brasil, experimentarà un final de l’hivern abrasador

  • Fins dimarts, s'hi preveuen els dies més calorosos, amb temperatures màximes diàries de 43 a 48 graus

VilaWeb
The Washington Post
22.09.2023 - 21:40

The Washington Post · Ian Livingston 

Arriba el final de l’hivern a l’Amèrica del Sud. Però en algunes parts del Brasil, el Paraguai, l’Argentina i Bolívia, sembla més aviat estiu, amb unes temperatures màximes que al vespre superaran de manera generalitzada els 43 graus a les zones més caloroses.

Es preveu que els dies de més calor siguin de divendres a dimarts. A més dels nombrosos registres diaris de temperatures màximes i mínimes càlides, també es poden superar els valors mensuals i de tots els temps. Aquesta explosió de calor posarà fi a un hivern que amb prou feines ho ha semblat, en uns quants estats de l’Amèrica del Sud, cosa que també s’ha vist en altres parts de l’hemisferi. També arriba enmig d’un setembre que, probablement, acabarà essent el més càlid a escala mundial.

Una cúpula de calor d’alta pressió, aquesta vegada enfocada a la part central-sud del continent, l’ha visitat unes quantes vegades aquests darrers mesos. A principi d’agost, a mitjan hivern, a les zones dels Andes de l’Argentina i Xile les temperatures van augmentar fins a passar els trenta graus. La calor rècord també va ser generalitzada al Paraguai i el Brasil.

Impulsat pel desenvolupament d’El Niño, un escalfament de les aigües equatorials de l’oceà Pacífic que influeix en els patrons meteorològics globals, la cúpula de calor recurrent ha portat temperatures entre 15 graus i 20 més altes que no era normal fins ara. Sembla que hi tornarà. L’últim episodi d’altes temperatures podria superar els rècords de dijous a la nit al nord de l’Argentina i al Paraguai. Amb el temps, s’expandirà fins a cobrir el Paraguai i el sud del Brasil. A mesura que l’aire més fresc es desplaça cap al nord per començar la setmana, la calor alta se centra en el sud-est del Brasil abans no disminueixi una mica.

Es preveuen temperatures màximes diàries de 43 graus a 48. També hi ha màximes generalitzades de 40 graus o superiors. Els rècords del Brasil i el Paraguai són ara com ara de 44,8ºC i 45ºC, respectivament, segons MetSul Meteorologia, una empresa meteorològica del Brasil. L’hivern de l’hemisferi sud tendeix a ser suau en comparació amb el del nord. Les rondes repetides de calor d’enguany han estat excepcionals. No tan sols han afectat l’Amèrica del Sud, sinó també l’Àfrica, Austràlia i parts d’Oceania.

Molts d’aquests països es troben novament assetjats:

–Nova Zelanda acaba de registrar la temperatura més alta d’ençà del setembre del 1950, i la tercera més alta registrada, amb 29,6 graus observats a Wairoa, segons NIWA Weather, una organització meteorològica amb seu a Aukland.

–Austràlia registra nit rere nit temperatures mínimes rècord per al setembre, després d’una sèrie de màximes similars. Els dies vinents s’esperen màximes rècord generalitzades de 40 graus o més.

–El sud de l’Àfrica va tornar a viure una calor extrema la setmana passada. Les temperatures han augmentat fins als 40 graus a zones de Zàmbia, Botswana i Sud-àfrica, incloent-hi elevacions relativament altes, fins a uns mil metres sobre el nivell de la mar.

Enguany sembla que serà el més calent que s’hagi registrat al planeta, amb el mes setembre al capdavant. “Gairebé segur que veurem el setembre més calent que s’hagi registrat mai”, ha escrit el científic climàtic Zeke Hausfather. “Podríem veure l’anomalia més alta (desviació de la normalitat) d’un estiu/començament de tardor que ja és excepcionalment calorós.”

Si bé la calor global és afavorida per l’enfortiment d’El Niño sobre l’oceà Pacífic, de manera més general, els oceans han estat força càlids durant anys i les onades de calor recents han mostrat comportaments, inclosa l’extremitat i la longevitat, que són coherents amb les expectatives del canvi climàtic.

Amb El Niño que assolirà el seu màxim punt aquest hivern, és probable que l’escalfament amplificat que s’hi associa persisteixi fins l’any que ve.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor