El canal 33 emet ‘Amb un somriure, la revolució!’, un documentari quebequès sobre l’1-O

  • És dirigit pel cineasta Alexandre Chartrand, que ja va retratar el procés sobiranista català al documentari 'El poble prohibit'

VilaWeb

Redacció

30.09.2021 - 21:50

Coincidint amb el quart aniversari del Primer d’Octubre el canal 33 emetrà a les 22.15 el documentari Amb un somriure, la revolució! (Avec un sourire, la revolution), una visió quebequesa del referèndum d’independència del 2017 i les setmanes prèvies convulses que hi van menar. El documentari és dirigit pel cineasta Alexandre Chartrand, que ja va retratar el procés sobiranista català al documentari El poble prohibit (Le peuple interdit), en què mostra com va ser la consulta del 9-N i el camí fins les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre de 2015, un punt i a part per al procés d’independència.

Alexandre Chartrand: ‘Els quebequesos creiem que la situació de Catalunya és molt injusta’

Chartrand i el seu equip es van traslladar a Catalunya setmanes abans de l’1-O per a enregistrar el documentari i va poder copsar l’ebullició del poble català aquells dies i moments històrics com el 20 de setembre, amb la detenció de membres govern i el setge al Departament d’Economia i a la seu de la CUP.

El documentari s’acosta a la primera línia del sobiranisme i recull el testimoni d’activistes de base, manifestants i actors destacats com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els diputats d’aleshores Mireia Boya i Lluís Llach, l’ex-diputat Quim Arrufat, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’actor Sergi López. Chartrand ofereix el seu punt de vista sobre el procés d’independència amb l’objectiu d’explicar-ne les raons de fons més enllà de les fronteres catalanes i repassa les grans mobilitzacions a Catalunya, no tan sols del procés, sinó també d’uns altres moments històrics.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)
Imatge de l'enregistrament del documentari 'Amb un somriure, la revolució!'. (Cedida)

El documentari que emetrà el canal 33 es va estrenar el 2019 en diversos festivals de cinema. Al Quebec, es va projectar al festival Cinéma du Monde de Sherbrooke i a Rencontres Internationales du Documentaries de Mont-real. En aquest darrer, va guanyar el guardó Magnus-Isacsson, que va dedicar als presos polítics i els exiliats. Fa dues setmanes es va estrenar al Cinema Saint-André des Arts de París, que també va acollir un col·loqui en què va participar Puigdemont.

A Catalunya, es va estrenar al festival Docs Barcelona. Aprofitant el retorn al país, Chartrand va explicar en una entrevista a VilaWeb que es va interessar per Catalunya perquè li va semblar que era el mirall europeu del Quebec. I va afegir: “Després, és veritat que com més m’hi endinsava, més diferent ho veia. Ara, allò que més me n’interessa és la mobilització ciutadana i la resistència no violenta en un context de repressió.” Segons que va explicar, va anar a Catalunya a principi de setembre per enregistrar els plens del parlament que van aprovar la llei del referèndum i de transició jurídica i que hi va restar fins a mitjan octubre.

Sobre el Primer d’Octubre, va dir: “Va ser un dia llarg i ple d’emoció. El meu equip d’enregistrament i jo vam sortir de casa cap a les quatre de la matinada per anar a l’institut Pau Claris de Barcelona. Vam ser testimonis de l’organització ciutadana que va fer possible la votació. Quan va arribar la policia espanyola, la meva primera reacció va ser de por, perquè ja sabia què havien fet a l’escola Ramon Llull. Però en veient la reacció de la gent, amb tanta fortalesa i amb els càntics, em van contagiar la força a mi també.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor