Amb quin Pedro Sánchez negociarà ERC?

  • Les bases republicanes apugen el preu d'una investidura molt difícil de materialitzar si el dirigent del PSOE no torna a la Declaració de Pedralbes *** Polèmica visita de Felipe VI a València, envoltada de protestes *** El parlament francès critica les importacions de tabac d’Andorra

VilaWeb

Text

Pere Martí

25.11.2019 - 21:00
Actualització: 25.11.2019 - 21:33

TEMA DEL DIA
Bases.
Les bases d’Esquerra ja han fet allò que la direcció sabia que passaria: refusar de manera contundent la investidura de Pedro Sánchez si abans no hi ha un acord per a abordar el conflicte polític en una taula de negociació entre governs. El resultat no permet matisos. Amb el no de les bases, la direcció d’Esquerra volia encarar la negociació amb Pedro Sánchez partint d’una posició de força. No és cap consulta vinculant i, per tant, no és un no definitiu, és un no d’entrada, que pot canviar a l’abstenció segons els moviments que faci el dirigent del PSOE. Però amb la consulta, ERC envia el missatge que la investidura no pot ser de franc, perquè els temps han canviat. Ara hi ha cent anys de presó contra els dirigents independentistes damunt la taula.

Les condicions que ha posat ERC per a la investidura són raonables, però lluny d’allò que el PSOE està disposat a acceptar: un diàleg entre governs, bilateral, sense límits, en què cada part exposi les seves aspiracions, amb un calendari clar, que inclou un gest abans de la investidura i amb garanties de compliment, que vol dir que l’acord ha de ser validat per les urnes. És el desenvolupament de la declaració de Pedralbes que Pedro Sánchez i Quim Torra van signar el 20 de desembre de 2018, en què es reconeixia que Catalunya i Espanya tenen un conflicte polític que s’ha de resoldre amb una resposta democràtica que garanteixi la seguretat jurídica. El problema és que el Pedro Sánchez que va guanyar les eleccions pels pèls i va signar un acord d’urgència amb Podem ja no és el de Pedralbes. De fet, ja no se’n recorda, que el va signar, perquè abans i després ha signat tantes coses diferents, que va perdut.

Al pacte amb Podem assegura que Catalunya té un problema de convivència que s’ha de resoldre amb el diàleg dins el marc constitucional. Aquest és el Pedro Sánchez del 12 de novembre de 2019. L’acord PSOE-Podem és molt lluny de la proposta d’ERC, no hi ha cap punt d’intersecció i difícilment hi pot haver acord, tret que una de les parts cedeixi fent una esmena a la totalitat a la seva posició. És la versió light d’un Pedro Sánchez que va defensar la il·legalització del referèndum, intervenir l’escola catalana per liquidar la immersió i portar Puigdemont a Espanya fulminant la separació de poders. Aquest Pedro Sánchez de la campanya és un candidat que no trobarà el suport d’ERC, per molt que ara Podem li vulgui rentar la cara.

Encara hi ha un altre Pedro Sánchez, el que va signar el pacte amb els Ciutadans d’Albert Rivera, avui difunts. En aquell acord s’especificava que un hipotètic govern de PSOE-Cs s’oposaria a tot intent de fer un referèndum per impulsar l’autodeterminació de qualsevol territori d’Espanya. Aquest és el Pedro Sánchez del 24 de febrer de 2016. Un Pedro Sánchez bel·ligerant amb l’autodeterminació que ERC tampoc no pot investir. Dels tres acords signats per Pedro Sánchez, el que el fa sentir més incòmode és el de Pedralbes, que és el que ha oblidat més ràpidament. El dirigent del PSOE només es va moderar quan va haver de menester el vot dels independentistes per fer fora Mariano Rajoy, però no va haver de cedir en res, només callar.

Ara torna a estar callat, però amb el silenci de Sánchez no n’hi haurà prou per a guanyar-se l’abstenció d’ERC. Si hem d’interpretar que parla mitjançant Miquel Iceta, o fins i tot de la portaveu del govern, Isabel Celáa, el diàleg no farà gaire camí. Tots dos accepten el diàleg, però el limiten al marc constitucional. El màxim que ofereix el PSOE, ara per ara, és molt més avall que el mínim que pot acceptar ERC. Aquests dies hi ha moltes pressions perquè ERC faciliti la investidura sense res en canvi, però no n’hi ha cap perquè Sánchez accepti les condicions d’ERC. I és Sánchez qui vol ser investit. I la primera cosa que han de saber els republicans és amb quin Pedro Sánchez han de negociar.

MÉS QÜESTIONS
Polèmica visita de Felipe VI a València envoltada de protestes.
La visita de Felipe VI a València per a assistir a la cerimònia dels premis Jaume I ha estat envoltada de polèmica perquè la policia ha reprimit els actes de protesta que hi havia convocats. Arran i Esquerra Republicana del País Valencià havien fet una convocatòria a la plaça del Mercat per mostrar el rebuig a la presència del monarca. Durant la concentració, la policia espanyola ha escorcollat manifestants i els ha fet identificar. Quan han arribat al lloc de la convocatòria a la plaça del Mercat, els policies els han demanat que es retiressin i els han dispersat fins a les parades exteriors. Els agents han actuat així al·legant que no tenien cap notificació de la protesta. El dirigent d’ERPV Josep Barberà ha explicat que havien comunicat la manifestació a la delegació del govern espanyol, però això no ha impedit que la policia fes identificar alguns manifestants i els prengués algunes banderes. Acampada València ha explicat que la policia també havia retingut manifestants i ha denunciat que vulnerava els seus drets de manifestació i expressió. Els manifestants han cridat lemes com ‘Els valencians no tenim rei’. Fins que ERC no ha confirmat amb la delegació del govern espanyol que, efectivament, tenien els permisos necessaris per a concentrar-se, la policia no els ha tornat els documents d’identitat i els objectes que duien.

Vox impedeix que el parlament de les Illes aprovi una declaració contra la violència de gènere. Per primera vegada el parlament no podrà aprovar una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista. No hi ha la necessària unanimitat de tots els grups perquè Vox se n’ha desmarcat, tot i les crítiques de la resta de formacions. Per superar l’entrebanc dels ultres, la cambra validarà una proposició no de llei contra la violència masclista presentada pels grups del pacte de govern, PSIB i Més per Mallorca. La iniciativa pretén que el parlament insti el govern a convocar la Comissió d’Igualtat de Gènere abans d’acabar l’any. També demana que l’executiu faci campanyes contra el turisme de borratxera que, segons el text, ‘deriva massa vegades en agressions sexuals’. En darrer lloc, reclama de modificar la llei estatal perquè qualsevol delicte violent contra una dona sigui considerat violència masclista encara que no sigui perpetrat per la parella o ex-parella. La iniciativa s’aprovarà amb els vots de tots els partits llevat de Vox, que hi votarà en contra.

Armengol demana d’actuar contra la violència masclista tot l’any. El govern de les Illes Balears ha convocat un minut de silenci al Consolat de Mar amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A banda càrrecs i membres del govern, hi han assistit representants de més administracions, dels grups polítics, de les forces i cossos de seguretat i de la societat civil. La presidenta, Francina Armengol, ha demanat: ‘No siguem indiferents davant d’aquesta xacra.’ I ha recordat que era un problema social molt greu que requereix l’actuació de tothom per eradicar-lo. Ha valorat el Pacte contra les Violències Masclistes de les Illes Balears i ha demanat que hi augmentin les adhesions. ‘Reforçar el Pacte contra les Violències Masclistes vol dir més dotació pressupostària, més compromís, més voluntat política, apostar per la coeducació, per la denúncia i per la cura de les dones que pateixen violència’, ha dit. Armengol també ha condemnat l’assassinat masclista que hi ha hagut a les Illes Canàries i ha traslladat el suport del govern a la família de la víctima. ‘La lluita no és solament d’un dia, és dels 365 dies de l’any’, ha recordat.

El parlament francès critica les importacions de tabac d’Andorra. Vint-i-vuit diputats de l’Assemblea Nacional francesa van entrar el 19 de novembre passat una proposició de llei a la cambra, amb l’objectiu d’enfortir les sancions fiscals i penals relatives al comerç paral·lel de tabac i la persecució dels seus autors. A l’exposició de motius de la proposició es posa en relleu que moltes vegades els fabricants de tabac són els responsables del contraban i es fa un toc d’atenció a Andorra. La proposició explica que el comerç paral·lel de tabac s’alimenta directament, pels fabricants que subministren a països amb imposts més baixos per animar els consumidors dels països de la vora –amb imposts més elevats– a comprar-ne. El text concreta que això passa a França, Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Itàlia i Espanya, ‘amb l’exemple il·lustratiu d’Andorra, on les empreses de tabac envien 850 tones de tabac cada any, mentre que amb 120 tones n’hi hauria prou per a satisfer el consum intern’. És a dir, que només un 14% del tabac que s’importa a Andorra és per al consum dels seus habitants. El text assegura que el 98% del tabac de contraban surt de les fàbriques i exigeix als països que encara no ho fan d’aplicar el protocol de l’Organització Mundial de la Salut per eliminar el comerç il·legal i, en particular, l’article 8, que defineix la traçabilitat dels productes del tabac estrictament independent de les empreses fabricants.

LA XIFRA
480 milions d’euros sumen els comptes del Consell de Mallorca per al 2020. Avui han estat aprovats amb 17 vots a favor de socialistes, Més per Mallorca i Unides Podem, 12 en contra de PP, Ciutadans i Vox, i 3 abstencions del PI.

TAL DIA COM AVUI
El 25 de novembre de 1992 l’assemblea federal txecoslovaca aprova de dividir el país en dos estats a partir del 1r de gener de 1993: la República Txeca i Eslovàquia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor