05.04.2021 - 17:10
|
Actualització: 05.04.2021 - 20:18
Amazon portarà fins al final la batalla contra la creació del que podria ser el primer sindicat de treballadors de la companyia als EUA. Aquesta actitud antisindicalista és una de les grans obsessions d’una empresa que ja és la segona quant a llocs de treball al país nord-americà.
Els sis mil treballadors d’un magatzem d’Alabama van votar durant els mesos de febrer i març si volien o no organitzar-se en sindicat, i aquests dies se’n fa l’escrutini, un procés llarg i disputat perquè la validesa de cada sufragi és analitzada de manera individual per part de l’empresa i els treballadors.
“Encara que [els prosindicalistes] guanyin, a continuació Amazon presentarà una queixa al·legant que l’elecció no es va fer de la manera adequada”, vaticina en una entrevista l’expert en la companyia i professor visitant de la Universitat George Washington Robin Gaster.
El seu llibre Amazon Rising: Power and Seduction in the Age of Amazon (Behemot, “El creixement d’Amazon: poder i seducció a l’era d’Amazon”) apunta que aquesta previsible queixa es presentaria davant la Junta Nacional de Relacions Laborals (NLRB).
L’ens governamental, màxima autoritat en matèria de disputes laborals al país, continuarà essent dominat aquests mesos vinents per una majoria de vocals republicans nomenats durant el govern de Donald Trump (2017-2021) i en general més propers als interessos de l’empresa que als dels sindicalistes.
Aquesta situació, juntament amb el llarg historial antisindical d’Amazon i a la forta oposició que ha presentat aquests últims mesos en el cas d’Alabama –arribant fins i tot a atacar a les xarxes a senadors partidaris de l’esforç sindical–, pràcticament garanteixen una batalla llarga i amb totes les armes.
Fins i tot en el cas que tots els esforços de l’empresa fossin en va i el sindicat s’acabés creant, Gaster recorda que la llei als EUA permet que l’any següent l’empresa intenti forçar una nova votació i en cas de no repetir majoria, el sindicat deixi de ser reconegut.
L’alta rotació dificulta el sindicalisme
Malgrat que Amazon fa més de vint-i-cinc anys que opera i té en plantilla uns 800.000 treballadors als EUA, aquests no tenen cap organització gremial, conseqüència directa de la forta oposició de l’empresa i d’un model d’ocupació basat en uns alts índexs de rotació.
“És un entorn molt difícil perquè es formin sindicats, perquè requereixen confiança i solidaritat entre els treballadors, però a Amazon no hi tenen temps perquè els treballadors estan constantment entrant i sortint”, apunta Gaster.
A més, segons l’expert, l’empresa pot filtrar amb relativa facilitat (mitjançant entrevistes i l’anàlisi de l’historial laboral) les potencials noves contractacions per tal d’assegurar-se que no són favorables a la sindicalització.
D’ençà que van començar les votacions al magatzem d’Alabama, Amazon ha desplegat una fortíssima campanya publicitària arreu del país que lloa les condicions laborals de l’empresa i s’ha embrancat des del compte corporatiu en agres discussions amb els senadors progressistes Bernie Sanders i Elizabeth Warren.