Amanida de colors

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau, dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
18.08.2020 - 21:50

Avui, dins la sèrie ‘Fruites d’estiu’, Dolors Borau ens explica detalladament quins passos hem de seguir per a fer una amanida de colors.

Ingredients per a dos comensals:

  • 2 tomàquets vermells tipus pera o banya o pebrot per persona o 1 tomàquet gros tipus Montserrat per a totes dues;
  • 1 alvocat;
  • 1/2 mango que no pot ser ni massa madur ni massa tou;
  • 6 olives negres d’Aragó per cap;
  • el suc d’una llima;
  • 1 polsim de sal;
  • 1 raig d’oli d’oliva verge extra.

Observacions:

  • Deixeu tots els productes el dia abans a la nevera per poder fer una amanida fresca.

Preparació:

  • Renteu els tomàquets, l’alvocat, el mango i la llima i eixugueu-los tots amb un drap.
  • Si teniu tomàquets allargats de pera o banya, talleu-los a rodanxes; si trieu el tomàquet rodó gros, tipus Montserrat, també talleu-lo a rodanxes.
  • Poseu el tomàquet en un plat i saleu-lo.
  • Partiu pel mig el mango, que ha d’estar al punt de maduració. Poseu-ne una de les meitats en un plat per la part tallada o emboliqueu-la i guardeu-la a la nevera.
  • Agafeu el mig mango i amb un ganivet feu talls en sentit vertical i després en sentit horitzontal: heu de fer que el ganivet talli tota la polpa i arribi fins a la pell.
  • Quan hàgiu fet els talls, us quedarà el mango tallat a quadrats. Amb els dits, doblegueu la pell del mango i els quadrats quedaran separats i units a la pell.
  • Separeu els quadrats de la pell amb una cullera o amb un ganivet. Ja veureu que és senzill i ràpid.
  • Afegiu els daus damunt el tomàquet tallat.
  • Agafeu l’alvocat rentat i feu-hi un tall amb un ganivet punxegut i esmolat per partir-lo de dalt a baix.
  • Agafeu amb cada mà una de les dues parts separades amb el ganivet i feu-les girar, cada mà en sentit invers, i veureu que les dues meitats giren al voltant del pinyol fins que se separen: una meitat és neta i l’altra encara té el pinyol rodó al bell mig.
  • Amb la punta del ganivet, resseguiu el pinyol fins a fer-lo saltar. Feu igual com heu fet amb el mango: talls verticals i horitzontals. Després amb una cullera feu-los saltar de la pell i afegiu-los al tomàquet i el mango tallats.
  • Talleu la llima pel mig i amb una forquilla espremeu-ne el suc per damunt per evitar l’oxidació de l’alvocat i el mango.
  • Rectifiqueu-ho de sal i tireu-hi un raig d’oli.
  • Poseu-hi les olives i serviu-ho tot acabat de fer.

 

Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID – Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002

Interpretació de la taula:

  • Observeu que és un plat que conté poques proteïnes i una xifra molt baixa d’hidrats de carboni.
  • En canvi, té un contingut elevat de greixos: els que ens aporta l’alvocat. Són greixos molt saludables: àcids grassos monoinsaturats. Sense l’alvocat, el valor calòric i el dels greixos seria molt menor.
  • Si necessiteu reduir la quantitat de quilocalories, podeu posar-hi menys alvocat (50 g) i augmentar la quantitat de tomàquet i mango: obtindreu els beneficis dels greixos monoinsaturats però reduireu la quantitat d’energia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
dldtdcdjdvdsdg
272829303112345678910111213141516171819202122232425262728123456789
Fer-me'n subscriptor