‘Amanda T’ irromp al TNC per donar visibilitat a l’assetjament entre els adolescents

  • L'obra és dirigida per Àlex Mañas i protagonitzada per Laia Manzanares

VilaWeb

ACN

10.01.2019 - 17:00
Actualització: 10.01.2019 - 17:27

L’obra Amanda T, dirigida i creada per Àlex Mañas, arriba avui al Teatre Nacional de Catalunya, amb l’actriu Laia Manzanares com a protagonista i posant sobre l’escenari l’assetjament entre els adolescents i, en especial, a les noies. L’espectacle, que es va estrenar a la Sala Àtrium el 2016, es basa en la història real d’Amanda Todd, una noia que es va suïcidar després d’haver-ho explicat i donar-ne les raons a les xarxes socials. Les qüestions que aborda l’obra són d’extrema actualitat i d’alt interès per al públic adolescent. És per això que el TNC l’inclou dins el cicle ‘Teatre per joves’, impulsat amb la voluntat de ‘recuperar aquest públic i aconseguir que s’acosti a aquest consum cultural’, en paraules del coordinador de programació, Xavier Pujolràs.

Àlex Mañas va topar per casualitat amb la història de l’adolescent canadenca Amanda Todd. Arran d’una fotografia dels seus pits, va patir ciberassetjament per part d’un depredador i dels companys de classe, i es va acabar suïcidant. Tenia quinze anys. El cas va perseguir Mañas fins al punt que va decidir que havia d’explicar-lo: ‘L’esperit d’explicar com una societat pot ser corresponsable d’un acte així ha estat la raó d’aprofundir en aquesta història. Trobo una necessitat molt gran que es faci visible i que tots ens responsabilitzem una mica d’allò que fem malament perquè passin coses com aquesta.’

Malgrat que la idea de l’espectacle sorgeix d’una història real, tota l’obra és fabulada, tret d’un vídeo que s’hi projecta i que va ser penjat a internet per Amanda Todd explicant la seva història.

Una tercera versió de ‘Amanda T’ amb més profunditat i emoció
L’espectacle, que es podrà veure fins al 20 de gener, és una tercera versió diferent de la primera, que es va estrenar fa més de dos anys amb els actors Greta Fernández i Xavier Sáez. La segona versió es va representar a Madrid amb l’actor Isak Férriz substituint Xavier Sáez i ara presenten aquesta proposta amb força canvis, començant per l’actriu protagonista.

‘L’entrada de la Laia Manzanares com a personatge protagonista ha canviat tota la perspectiva: el present que ella proposa en escena és diferent que el que teníem’, ha emfatitzat Mañas. ‘Hem mantingut l’esperit i la tesi, però crec que la profunditat, l’emoció i la ferida de la història que s’explica és més visible’, ha afegit Mañas.

A cada funció d’aquesta reposició només hi ha dos actors a l’escenari: Laia Manzanares hi és sempre, interpretant Amanda i altres papers, mentre que els actors Férriz i Sáez s’alternen en els diferents passis, assumint la majoria de personatges masculins de l’obra.

‘Teatre incòmode però necessari’
Manzanares pensa que en aquest moment social és molt important donar visibilitat al cas de l’Amanda perquè ‘només és la punteta de l’iceberg de tots els casos que hi ha de dones que pateixen abusos i assetjament’. L’actriu ha comparat el cas de l’Amanda amb una notícia publicada la setmana passada sobre un grup de nois d’entre 12 i 14 anys que havien agredit sexualment de manera reiterada una noia de 12 anys, aprofitant que tenien una imatge d’ella despullada per amenaçar-la.

‘Estem completament submergits en aquesta merda i trobo que és necessari que els adolescents puguin escoltar aquesta història, per sentir-hi empatia i veure fins a quin punt ells també són còmplices d’aquesta barbàrie’, ha afegit l’actriu.

L’actor Xavi Sáez, que ha definit Amanda T com ‘teatre incòmode però necessari’, opina que una cosa interessant de l’espectacle és que ‘no dóna respostes, sinó que planteja preguntes’. En aquesta línia, Mañas ha explicat que el teatre que li agrada fer és aquell que ‘qüestiona i provoca i que tracta l’espectador d’una manera intel·ligent’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor