Els alumnes de l’institut de Sedaví tornen a classe en condicions insalubres

  • Els treballadors de l'institut denuncien que la Conselleria d'Educació no els ha enviat personal contractat per a netejar i desinfectar

VilaWeb
Laura Escartí
21.11.2024 - 21:40
Actualització: 21.11.2024 - 21:44

Els professors i el personal d’administració i serveis de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Sedaví (Horta Sud) han denunciat que la Conselleria d’Educació els ha fet obrir malgrat no tenir les condicions necessàries per a fer-ho. Els més de cinc-cents alumnes del centre van trobar un recinte amb enderrocs al pati, sorra a terra, matalassos als passadissos i amb molta pudor d’humitat. D’ençà del diumenge 3 de novembre, l’institut ha estat un punt de subministrament, i també lloc de referència de la Creu Roja, d’atenció psicològica i, fins i tot, de pernoctació per als voluntaris que arribaven d’altres zones.

“Ha estat, precisament, la tasca dels voluntaris, en consonància amb la dels membres de la directiva, el professorat i l’alumnat, la que ha permès de retirar el fang i la majoria de centres afectats. No obstant això, a l’espera del dia de les responsabilitats, el claustre de l’IES de Sedaví considerem que hem assumit com una cosa normal el fet d’esperar massa d’alguns membres de la comunitat, i molt poc d’uns altres. Durant aquests vint dies, el centre no ha rebut cap visita de personal contractat per la Conselleria d’Educació per a netejar, desinfectar i higienitzar en profunditat”, denuncien en una carta dirigida a la conselleria.

Assenyalen que han estat els mateixos alumnes els qui han hagut de traslladar a la planta baixa, encara ocupada per caixes i materials diversos, els matalassos que hi havia a les plantes superiors. “Encara no havien acabat d’emportar-se les coses i ja hi havia els alumnes allí”, diu una professora de l’institut, que prefereix de mantenir l’anonimat. Com que no es pot baixar al pati perquè ha caigut el mur i encara és ple de fang, els alumnes no poden eixir de les respectives plantes. “Passen tot el dia tancats, i estan molt rebotats”, diu. Alguns no entenen per què hi van.

El fang, ja sec, desprèn pols que es queda en suspensió i pot ser perillosa. Però molts xiquets i adolescents no es volen posar la màscara. A més a més, les condicions materials també són complicades. “Els ordinadors no funcionen, i quan sí que funcionen, no hi ha internet. Hi ha xiquets que han perdut els llibres, i no en tenim prou per a tots. Tampoc podem fer fotocòpies, perquè no hi ha fotocopiadora. S’ha de fer tot de manera oral, només tenim les pissarres. Estem improvisant.” Amb tot això, fer classe és una missió impossible. De fet, han estat els mateixos professors els qui han repartit material escolar als xiquets que ho necessitaven. I tot ha arribat com a donatius, no pas de part de la conselleria.

“Jo crec que s’han precipitat. Entenc que tenen la pressió dels pares, però haurien d’haver estat almenys dos dies netejant a fons. La xica de la neteja ahir anava…, que tenia ganes de plorar, no donava l’abast, no va parar ni a esmorzar. No és que no vulguem treballar ni començar el curs, és que hem de reincorporar-nos amb unes condicions de salut, i que siga tot net”, reivindica la professora.

En el comunicat, manifesten que la situació és inadmissible: “Les condicions insalubres derivades de l’ambient impedeixen desenvolupar la nostra tasca ja no amb normalitat, sinó amb una mínima garantia en les condicions de salut que permeten que alumnat, personal no docent i professorat estiguem segurs en el nostre lloc de treball.”

L’abandonament de la conselleria

Aquesta setmana han començat a aparèixer serveis de l’empresa pública TRAGSA per a netejar el centre –convivint amb els alumnes–, però van estar vint dies sense cap mena d’ajuda. Segons la professora, van anar-hi uns tècnics a comprovar si l’edifici tenia problemes estructurals, i els van dir que no entrassen a la sala d’actes perquè hi havia la paret clevillada, i també que havien de tancar uns banys perquè podia caure-hi el sostre. Amb tot, la conselleria ha fet que obrissen les portes als alumnes. I, a més, dilluns hauran d’acollir els xiquets del col·legi Vicent Pla Paredes, que tampoc no està en condicions.

Els sindicats expliquen que no és un cas aïllat, sinó que molts centres educatius s’han trobat en situacions semblants. Diuen que TRAGSA ha començat a funcionar quan la faena més grossa ja s’havia fet. “No han enviat res, ni una granera, ni un equip de protecció (EPI), res. A l’institut de Massanassa hi han enviat TRAGSA amb maquinària per llevar el fang, quan ja l’havien llevat entre professors, voluntaris, famílies i bombers”, diu Josep Codonyer, membre del comitè de salut laboral i medi de l’STEPV.

“Tot ho hem fet nosaltres”, diu la professora de l’institut de Sedaví. “Ací no ha vingut mai la conselleria. Nosaltres no estem tan malament com altres instituts, però estem abandonats. No ha vingut ningú a fer les coses com toca, a preocupar-se. Eixim als diaris com si ja haguérem començat les classes i tornat a la normalitat, i no. Açò no és normalitat, i no volem que la gent tinga la idea que tot va superbé i que ja tornem a classe com si res. No, no està bé. Que tinguen la responsabilitat i que de veritat facen alguna cosa. És que no han aparegut, és com si no fos cosa seua. Som els professors i els voluntaris els qui netegem. És que això no és normal, tampoc.”

El personal de l’institut de Sedaví sol·licita que se suspenga immediatament l’activitat lectiva, fins que el centre no s’haja desinfectat, higienitzat i no tinga unes condicions de salubritat adequades per a poder fer l’activitat docent amb normalitat. “Un institut és més que un edifici amb quatre parets i un sostre. Als alumnes els demanem cada dia que se superen, que trenquen les seues barreres i que s’aboquen amb la seua comunitat. Ells ja ho han fet. Ara li toca a la Conselleria d’Educació.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor