16.05.2023 - 16:45
|
Actualització: 16.05.2023 - 17:46
Mig centenar d’alumnes de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna s’han concentrat davant de l’entrada principal de l’edifici per a mostrar suport a les víctimes del professor acusat d’assetjament sexual. La protesta ha tingut lloc a l’exterior de l’edifici a les dues de la tarda, i ha estat organitzada pels delegats del centre. La delegada de Relacions Internacionals ha manifestat que l’objectiu de la concentració és protegir els alumnes de futurs casos d’assetjament. “Han de confiar en la institució, perquè estem actuant de la manera més rigorosa possible”, ha assegurat el degà, Josep Lluís Micó. “Volem transparència, volem seguretat” ha estat un dels clams més escoltats.
El degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna ha explicat que la primera denúncia que es va rebre data del setembre de 2022, i que durant les últimes dues setmanes se n’han rebut tres més contra la mateixa persona. La mediadora va rebre la més recent ahir al vespre.
Micó ha confirmat que el professor està apartat com a mesura cautelar com es va fer en l’ocasió anterior per a “garantir un procés més segur i net”. “No té vida efectiva a la facultat”, ha reiterat, però continua vinculat a la facultat perquè encara no hi ha un informe de la Comissió Investigadora.
En aquest sentit, Micó ha explicat que la comissió està formada per un representant de l’equip directiu, un representant dels treballadors o de l’alumnat, depenent de la persona denunciada, un responsable de qualitat del centre, i la mediadora que rep els casos. “La mecànica és que la comissió faci l’informe i després el passi a la direcció del centre, que revisarà la infracció que s’ha comès i determinarà la sanció que correspon”, ha dit.
El protocol contra l’assetjament de la facultat determina què es pot considerar o no una acció susceptible de ser sancionada. Un cop decidit que hi ha sanció, es remet al conveni col·lectiu de la fundació on hi ha un règim disciplinari específic per a professors.
Micó ha insistit que aquest equip directiu només ha rebut quatre denúncies de quatre persones diferents contra aquest professor, tot i que “han arribat informacions per part d’estudiants que alguns comentaris no són tan precisos com tocaria”. En aquest sentit, Micó ha fet una crida a comunicar al professorat “si hi ha la més mínima sospita” d’aquests casos.
La facultat també ha anunciat que crearà un Punt Lila físic i un de digital per informar i sensibilitzar sobre les agressions i el ciberassetjament, i on es donaran a conèixer les mesures de prevenció adoptades.
Roc Solà, estudiant de segon de Periodisme, ha explicat que el professor apartat li va fer classe durant el primer curs i que era “proper” amb els alumnes, però mai s’hauria imaginat que arribés tan lluny. Solà ha valorat positivament la reacció del centre: “La comunicació de la facultat és bona i habitual. Crec que la universitat ha actuat bé i ràpid, no tenim cap queixa”.
L’Èric Rienda, alumne de segon Periodisme de la facultat que va tenir el professor a primer, ha assegurat que el que més li està afectant és pensar que han estat convivint un any sense fer res. Rienda ha explicat que hi ha hagut una resposta “solidària” per part d’alumnes i professors per a posar fi a aquesta situació “el més ràpid possible”.