01.04.2020 - 21:50
|
Actualització: 02.04.2020 - 00:01
Tots els països del nostre entorn publiquen diàriament una actualització del nombre de nous infectats pel coronavirus 2019 i fan un balanç de les víctimes mortals. A la mateixa hora durant cada dia de la setmana, els mitjans ens fem ressò d’aquestes xifres i sempre són les més negres les que omplen els titulars i les notificacions de mòbil. Però n’hi ha una que no brilla tant i que creix com més va més: la del nombre d’altes. És a dir, persones infectades que han hagut de ser ingressades a l’hospital –pensem que n’hi ha que passen la malaltia sense saber que la tenen o sense necessitat d’ingressar en cap centre mèdic– i que la superen després de dues proves negatives.
Les dades adquireixen més importància si les comparem amb el nombre de casos greus i les defuncions que hi ha hagut al país fins ara. Les altes han capgirat la situació i cada vegada són més nombroses. Això passa per una qüestió de ritmes. Ara veiem les altes dels pacients que van contreure la malaltia fa dues setmanes o fins i tot més. No hi pot haver cap alta si prèviament no hi ha hagut una incubació, un ingrés hospitalari i un tractament reeixit. Per això veiem com aquesta dada creix sense aturador i ho continuarà fent els dies vinents.
Ahir el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, assenyalava que els tractaments que es fan als pacients de les UCI cada volta són més efectius: ‘Veiem senyals positius. Es comencen a donar altes a pacients de l’UCI, gent que se’n surt després d’estar en una situació crítica. I malalts que no requereixen cures intensives però que tenen complicacions com ara pneumònia, també van millorant. Cada vegada es donen més altes.’
Ahir l’Hospital Parc Taulí de Sabadell va registrar més altes que no pas ingressos per primera vegada d’ençà que va començar l’epidèmia. Concretament, hi va haver 53 altes i 52 ingressos. Aquesta dinàmica hauria d’anar consolidant-se com va passar a la Xina, on la malaltia ja es troba en una fase de control. Però a la Xina a final de febrer el nombre de recuperats era baixíssim comparat amb el d’infectats. No va ser fins a mitjan març que les altes hi van començar a créixer exponencialment. El 18 de febrer el govern xinès va anunciar per primera vegada més guarits que no pas nous infectats: 1.824 contra 1.749. Ahir el nombre d’infeccions era de 34 i d’altes n’hi ha centenars.
Per una altra banda, les altes són una bona notícia del punt de vista del sistema sanitari, perquè ajuden a reduir la pressió hospitalària, especialment en un context de col·lapse com el que hi ha en alguns centres. Les altes s’incorporen a la població que ha superat la malaltia i que és necessària per acabar-la controlant, perquè fan una funció de barrera contra les noves infeccions. Una persona que ja ha estat exposada a la infecció desenvolupa anticossos que li proporcionen immunitat i per tant, no pot tornar-se a infectar ni transmetre la malaltia.
Al Principat i a les Illes el nombre d’altes ja supera amb escreix el nombre de casos greus i de morts. A Catalunya ahir hi va haver 735 altes, dilluns 841, diumenge 670 i dissabte 349. A les Illes, el creixement també és substancial dia rere dia. Avui 170, ahir 111 i dissabte 80.
Al País Valencià la situació és diferent i el nombre de morts encara és substancialment superior al d’altes. L’onada d’infeccions hi va arribar més tard que no Catalunya i les Illes. Per això és previst que ben aviat les altes hi comencin a guanyar terreny.