18.11.2022 - 21:40
La Copa del Món de futbol que es disputa a Catar paralitza durant un mes el futbol professional masculí, atès que hi participen trenta-dues seleccions i jugadors de les millors lligues, que es veuen forçades a aturar l’activitat. Tanmateix, els afeccionats que s’oposin a veure els partits d’aquest torneig polèmic tenen alternatives si volen continuar gaudint del futbol.
1. El futbol femení no s’atura
Les màximes competicions del futbol femení sí que mantenen l’activitat. El FC Barcelona, finalista la temporada passada de la Lliga de Campions, té el desafiament de tornar a guanyar aquest títol. En aquest recorregut, el 24 de novembre juga al Camp Nou contra el Bayern de Munic, el 7 de desembre contra el mateix equip com a visitant i el 15 de desembre també fora de casa contra el Benfica.
També es manté la lliga de futbol espanyola, una competició que encapçala el Barça i en què també participa el Llevant Unió Esportiva, que ara mateix és quart, el València CF, que ocupa la setena posició, les jugadores del FC Levante Las Planas, de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), són onzenes, mentre que les del Vila-real CF són catorzenes, a dos punts del descens.
D’ara fins que no s’acabi la Copa del Món hi ha alguns enfrontaments directes entre equips del país: el 19 de novembre hi ha un derbi entre el València CF i el Llevant, el 18 de desembre hi ha un FC Levante Las Planas contra el Vila-real CF i un València CF contra el FC Barcelona.
2. Màximes competicions estatals que no aturen l’activitat
Tot i que les principals lligues aturen els partits, n’hi ha unes altres que mantenen el calendari. Entre aquestes destaca la de Gal·les, que, malgrat que la selecció juga la Copa del Món, cap dels jugadors no juga en la màxima lliga del seu país.
Un al·licient per a veure la competició és veure si l’Airbus UK Broughton aconsegueix de puntuar. Ara mateix, amb -2 punts, és l’únic equip d’una lliga europea de màxim nivell que en té menys de zero, després d’haver estat sancionat amb tres punts per haver convocat un jugador no elegible i tan sols haver fet un punt en les primeres tretze jornades.
També continua la lliga andorrana, formada per vuit equips, cosa que fa que cada cap de setmana hi hagi quatre partits. L’Atlètic Escaldes ocupa la primera posició després de vuit jornades, amb vint punts. És un campionat molt igualat, atès que, el segon classificat, la UE Santa Coloma, és a dos punts i l’Inter Escaldes, a tres.
Una de les lligues importants que manté l’activitat és la d’Ucraïna. El dia 19 s’enfronten el primer classificat contra el segon, és a dir, el Dnipro-1 contra el Xakhtar Donetsk. Tot i la guerra, el partit serà en terreny ucraïnès, concretament a l’Avanhard Stadium de la ciutat d’Újhorod, a tocar de la frontera amb Eslovàquia. El Xakhtar Donetsk enguany ha participat en la Lliga de Campions i ara ha passat a jugar a la UEFA Europa League, però en aquestes competicions juga com a local a l’Estadi de l’Exèrcit Polonès de Varsòvia.
Entre més torneigs, també hi haurà un partit de l’Olimpija Ljubljana eslovè, l’equip que encapçala una lliga amb la distància més gran de punts respecte del segon (+13), a qui el 2 de desembre tocarà jugar contra el segon classificat, el NK Celje. També trobem els partits de la lliga de futbol oficial més petita del món, de les Illes Scilly, al sud-oest de Cornualla (Gran Bretanya), que tan sols té dos equips, que organitzen disset partits l’un contra l’altre en el mateix estadi.
3. Copa Bàltica, el trofeu internacional més antic d’Europa
El 19 de novembre hi ha la final de la Copa Bàltica, una competició de futbol masculina per a les seleccions de les nacions bàltiques –Estònia, Letònia i Lituània– i que enguany té la selecció d’Islàndia com a convidada.
Es va fer per primera vegada el 1928 i això fa que sigui la competició entre seleccions més antiga després del Campionat Britànic de futbol, i la més antiga que encara es disputa.
Baltic Cup semi final vs Lithuania in Kaunas.
Penalty shoot-out. Final kick.@aronthrandar wins it for Iceland.
⚽️🇮🇸 pic.twitter.com/XYe2u8LM1d— Knattspyrnusambandið (@footballiceland) November 16, 2022
A les semifinals, jugades el 16 de novembre, Letònia va vèncer Estònia als penals després d’haver quedat 1-1 durant el temps reglamentari, mentre Islàndia es va imposar també als penals a Lituània, després d’un resultat de 0-0. De manera que la final serà un partit entre Letònia, l’equip que més vegades ha guanyat el campionat (13) i Islàndia, que el podria guanyar per primera vegada.
4. Els equips de casa que no juguen a la primera divisió
Les primeres divisions espanyola, francesa i italiana sí que aturen els partits, però es mantenen les categories inferiors. Per tant, durant aquest mes es podran continuar veient els partits del Llevant Unió Esportiva, el FC Andorra, el Vila-real B i l’Eivissa a la segona màxima categoria del futbol espanyol.
També hi ha activitat en la tercera divisió, és a dir, la Primera Federació, amb l’Alcoià, l’Atlètic Balears, el Barça Atlètic, el CD Castelló, l’Intercity Sant Joan d’Alacant, la Nucia, el Cornellà, l’Eldense, el Nàstic de Tarragona i el Sabadell. També hi ha partits destacats en categories inferiors, com ara un enfrontament el 27 de novembre entre l’Europa i la UE Sant Andreu, que són primer i segon respectivament del grup 5 de la Tercera Federació.
El Canet Rosselló, que va rebre una inversió milionària i aspira a tornar aviat a l’elit, també manté els partits a la National 2, la quarta divisió del futbol masculí francès.
Per la seva banda, el FC Alghero és ara com ara el primer classificat del grup F de la Tercera Categoria, és a dir, la novena màxima categoria italiana, després d’haver guanyat els quatre partits que ha jugat, amb un balanç de quinze gols a favor i cap en contra.
5. Les seleccions que no s’han classificat
El fet que la major part de lligues professionals no tinguin cap partit convocat en un mes ha facilitat que les seleccions que no s’ha classificat per a la Copa del Món també hagin acordat de fer partits amistosos.
Per exemple, el mateix dia que comença el mundial, Itàlia juga contra Àustria. A més, hi ha partits d’equips nacionals que destaquen per unes altres qüestions. Per exemple, la selecció de San Marino juga aquesta setmana els primers dos partits de la seva història, concretament al Carib, contra l’equip de Saint Lucia. El petit combinat de la península itàlica no guanya un partit d’ençà del 28 d’abril de 2004.
També hi ha un partit entre Andorra i Gibaltar el 19 de novembre, després de la victòria gibaltarenca de dimecres contra Liechtenstein, quan feia dos anys que no aconseguia cap victòria.