31.08.2021 - 16:09
|
Actualització: 31.08.2021 - 16:54
Una expedició científica suïssa-danesa ha descobert una petita illa prop Grenlàndia, la més septentrional del món. La troballa s’ha fet ara que hi ha una pugna pel control de les zones de pesca i rutes marítimes que van apareixent arran del desglaç.
Els exploradors, en un primer moment, van creure que havien arribat a Oodaap Qeqertaa, una illa descoberta el 1978, que, fins ara, era la que era més al nord. Tanmateix, dues setmanes més tard, quan ja havia acabat l’expedició, van comprovar que era set-cents vuitanta metres al nord-oest que no es pensaven.
La ruta de l’Àrtic, l’alternativa al canal de Suez que el canvi climàtic farà possible
L’illa mesura uns trenta metres de diàmetre i és a tres metres sobre el nivell del mar. Els investigadors han recomanat que s’anomeni Qeqertaq Avannarleq, que vol dir “l’illa més septentrional” en grenlandès. Tot i això, la decisió serà del Consell de Grenlàndia per als noms de llocs, format el 2017.
La possibilitat d’ampliar les reivindicacions territorials a l’Àrtic és condicionada a si Qeqertaq Avannarleq manté l’estatus d’illa, atès que, per a ser reconeguda com a tal, cal restar per sobre del nivell del mar fins i tot quan hi ha marea alta. Fins i tot podria ser que sigui una mena de barrera de sorra sense gaire estabilitat, de manera que no se sap fins a quin punt podria ser permanent aquesta expansió danesa.
Au Groenland, des scientifiques auraient découvert la terre la plus au nord du monde #AFP #AFPTV pic.twitter.com/WREIIqCEm5
— Agence France-Presse (@afpfr) August 31, 2021