Alsina es desmarca de la resolució del parlament sobre Palestina perquè creu que banalitza l’‘apartheid’

  • “Creiem que s’allunyava de les bones relacions que el govern de Catalunya té amb Israel”, explica en una entrevista a l’ACN

VilaWeb

ACN

26.06.2022 - 10:17
Actualització: 26.06.2022 - 10:47

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acusat els grups del parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina –ERC, PSC, la CUP i els comuns– de banalitzar el terme apartheid. “Creiem que s’allunyava de les bones relacions que el govern de Catalunya té amb Israel”, ha explicat en una entrevista a l’ACN una setmana després del reconeixement públic per part del Parlament de Catalunya que el sistema que aplica Israel als territoris ocupats equival al crim d’apartheid, tal com havien fet organitzacions humanitàries internacionals com ara Human Rights Watch (HRW).

“En general, les relacions amb l’estat d’Israel com a govern de Catalunya són bones”, ha afegit Alsina. L’ambaixadora israeliana a l’estat espanyol, Rodica Radian-Gordon, va condemnar “enèrgicament” la proposta de resolució aprovada pel parlament: “És fruit de l’obsessió antiisraeliana dels qui l’han promoguda i aprovada”, va reblar. Junts hi va votar en contra, mentre que Vox i Ciutadans s’hi van abstenir.

El govern se’n desvincula

Alsina, de fet, va parlar per telèfon amb Radian-Gordon el mateix dia de la votació per traslladar-li el malestar del govern amb la resolució i explicar-li que l’executiu se’n desvinculava: “El parlament pot aprovar el que sigui, però com a govern de Catalunya aquesta resolució no canviarà les polítiques que tenim en relació amb Israel.”

En critica el fons i la forma

Alsina creu que el problema de la resolució rau tant en el fons com la forma. “Cal anar amb molt de compte en com es fan servir termes tan carregats de simbologia com el d’apartheid”, respon a la pregunta sobre si considera que Human Rights Watch també s’equivoca quan empra aquest terme.

D’una altra banda, la consellera nega que hi hagi cap contradicció entre el fet que el govern insti la comunitat internacional a denunciar les vulneracions de drets fonamentals en el cas català i, alhora, que consideri que una resolució del parlament que denuncia vulneracions de drets humans sistemàtiques als palestins no ajuda a resoldre el conflicte entre Israel i Palestina.

Esquiva el Catalangate

En la trucada amb l’ambaixadora israeliana, tanmateix, Alsina va esquivar el Catalangate, l’escàndol d’espionatge a personalitats vinculades al moviment independentista català amb el programari d’origen israelià Pegasus: “Aquell dia ens vam centrar en aquella qüestió perquè era el tema del dia.”. El Departament d’Acció Exterior, així i tot, no ha volgut confirmar a l’ACN si el govern català contactà amb l’ambaixadora israeliana el dia en què es féu públic l’escàndol. “Les converses i reunions per a denunciar el Catalangate s’han fet a les institucions europees i els organismes internacionals encarregats de vetllar pels drets fonamentals i els drets humans”, s’ha limitat a explicar Alsina.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor