16.04.2022 - 11:16
|
Actualització: 16.04.2022 - 21:58
En una entrevista concedida avui a Europa Press, la consellera d’acció exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, ha anunciat que el govern català obrirà al maig les noves delegacions al Japó, Corea del Sud, Andorra i l’Àfrica Meridional, amb seu a Pretòria (Sud-àfrica).
En aquest sentit, Alsina ha detallat que el mes de maig es materialitzarà “la creació efectiva de la primera ronda de delegacions” que el govern obrirà enguany, amb previsió d’inaugurar-ne més endavant d’altres a l’Àfrica Occidental i el Brasil.
La consellera, a més, ha explicat que durant el viatge oficial a París d’aquesta setmana s’ha reunit amb la subdirectora general d’educació de la Unesco, Stefania Giannini, per abordar la Conferència Mundial d’Educació Superior que es farà també el mes de maig a Barcelona.
La voluntat d’Alsina és aquest esdeveniment serveixi com a llavor per a crear un centre de la Unesco sobre Educació Superior a Catalunya: “Que [la Unesco] hagi triat Barcelona per a aquesta conferència és el millor escenari que podríem tenir”. A parer de la consellera, aquesta tria evidencia l’interès que Catalunya desperta internacionalment: “No m’he trobat que ens tanquessin portes quan he estat viatjant. Al contrari, l’interès és màxim”, ha afegit.
Pel que fa al Diplocat, Alsina ha explicat que es rellançarà com una “plataforma de col·laboració publicoprivada al servei de l’acció exterior catalana”: el govern n’assumirà la major part del pressupost, però les entitats i iniciatives que en formin part hauran d’abonar una quota. Sobre els nous projectes de l’organisme, la consellera ha assegurat que s’aniran concretant al llarg dels mesos vinents, i que inclouran una agenda política molt completa, amb viatges al Canadà, el Senegal o bé Àustria, entre més.
Pel que fa a la rebaixa de les estimacions del Tribunal de Comptes espanyol sobre els fons presumptament desviats per ex-càrrecs del govern per a l’acció exterior catalana i el primer d’octubre, Alsina ha explicat que “no tinc suficient informació per a saber si hi ha un motiu polític, però des del primer moment era un expedient amb errors garrafals quantitatius, qualitatius i tècnics, més enllà de la barbaritat política i jurídica que en si mateix representava. Sorpresa? No m’ha sorprès”.
La consellera ha defensat, finalment, que l’acció exterior és un dret, un deure i una competència de Catalunya, tal com l’estatut recull: “No tenim por en cap cas. Sabem que estem fent la nostra feina, igual que la feien les persones que han estat encausades pel Tribunal de Comptes, i la continuarem fent”.