AlphaGo 4-1 Lee Sedol: Google s’imposa al campió mundial de go

  • S'ha fet a Seül el duel entre el campió mundial d’aquest tradicional joc xinès i la màquina AlphaGo, de l’empresa californiana

VilaWeb

Redacció

15.03.2016 - 14:27
Actualització: 15.03.2016 - 19:53

Des de dimecres, el campió mundial del joc de go, el coreà Lee Sedol, ha jugat cinc partides a Seül amb un contrincant ben inusual: AlphaGo, un potentíssim programa desenvolupat per l’empresa d’intel·ligència artificial DeepMind de Google. Es considera la partida del segle d’aquest complex joc d’estratègia, originari de la Xina. Al cap d’una setmana de joc, el resultat ha estat una victòria clara de la màquina, per 4 a 1.

AlphaGo va guanyar les tres primeres partides, però a la quarta Sedol va abocar la màquina a cometre un error en el moviment 79. La cinquena partida, jugada avui, ha estat també la més intensa i disputada, i s’ha decantat de la banda d’AlphaGo per la retirada de Sedol en un tram final sense fi. La màquina de Google ha comès un error semblant al de la quarta partida, però se n’ha pogut refer i des d’aleshores no n’ha comès cap més.

AlphaGo de DeepMind
Basat en la mateixa tàctica que el conegut programa Deep Blue d’escacs i introduint-hi tecnologies de xarxes neuronals, el DeepMind aixeca molt d’interès entre els investigadors d’intel·ligència artificial, car el go és un dels jocs més difícils d’automatitzar i de preveure. Tot i tenir regles senzilles, el nombre de moviments i posicions de les fitxes es multipliquen exponencialment en el curs de la partida, per la qual cosa representava una prova de foc per a les màquines d’intel·ligència artificial que volen imitar i superar el nivell de pensament humà.

AlphaGo arribava a la partida del segle amb un magnífic precedent: el 28 de gener va vèncer el campió europeu, Fan Mui, per cinc jocs a zero.

La retransmissió en directe a través de YouTube de les partides d’aquests dies a Seül no ha fet sinó demostrar la confiança que Google tenia en el seu programa. Si bé eren conscients que una derrota televisada podia donar avantatge en el terreny de la intel·ligència artificial a companyies rivals, com ara Facebook i Microsoft, que ja hi treballen, a Google també veien clar que si la màquina aconseguia de vèncer el millor jugador del món, l’enorme quantitat de recursos humans i financers que dedica a aquest camp de la recerca actualment fóra més que justificada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor