Alonso (PP) afirma que la referència per als catalans ha de ser “la via basca del diàleg”

  • Assegura que cal "indemnitzar a les víctimes de l'Estat", però "amb garanties i control judicial"

VilaWeb
Redacció
25.06.2017 - 13:09

Assegura que cal “indemnitzar a les víctimes de l’Estat”, però “amb garanties i control judicial”

BILBAO, 25 (EUROPA PRESS)

El president del PP basc, Alfonso Alonso, ha afirmat que la referència per als catalans ha de ser “la via basca del diàleg”, i ha demanat al PNB “claredat” perquè “diu una cosa per quedar bé a Barcelona i l’endemà es desdiu” a Euskadi.

A més, s’ha mostrat partidari d'”indemnitzar a les víctimes de l’Estat”, però “amb garanties i control judicial”.

En una entrevista concedida al diari ‘Deia’, recollida per Europa Press, Alonso ha advocat per “preservar el diàleg construït” amb els jeltzales, quan “a Catalunya hi ha una dinàmica d’enfrontament, de ruptura, de divisió social, de posicions extremes que no tenen cap possibilitat des del punt de vista polític i jurídic, i que porten a un atzucac”.

“Nosaltres estem en una pista d’enlairament en molts projectes, fruit del diàleg, i el que no podem és imitar aquesta estratègia d’atzucac que porta la Generalitat. A nosaltres ens preocupa molt, efectivament cal fer un marcatge, però en positiu, per mantenir un clima de diàleg, de respecte a la llei, d’exercici responsable de l’acció de govern, que es tradueix en acords importants que estan permetent que Euskadi avanci”, ha destacat.

El líder del PP a Euskadi ha subratllat que “hi ha una via basca de diàleg sobre les coses que són importants”: “Després de tots aquests anys de crisi es viu una recuperació econòmica i cal aprofitar-la de gom a gom en termes socials, el que importa és que hi hagi ocupacions i que les condicions d’aquestes ocupacions millorin, i l’acció de govern ha de dirigir-se a això”, ha explicat.

Així mateix, ha recordat que s’han viscut “dècades de terrorisme i això ha causat un impacte del que encara” els bascos no han “pogut recuperar-se des del punt de vista afectiu, de com viuen la seva identitat, des del punt de vista ètic”.

“Cal afrontar el passat en termes de convivència, però també en termes econòmics i socials. Euskadi és més petit del que era abans, vam ser el 7,5% del PIB i som el 6%. Tenim la mateixa població però més envellida, amb taxes de dependència que van creixent, hi ha hagut un estancament i un creixement inferior al de la resta d’Espanya”, ha apuntat.

Al seu judici, ara existeix “una extraordinària oportunitat de recuperar el que ens van treure i aquí és on hem de confluir forces amb visions diferents, com és Euskadi”.

“Aquesta ha de ser la via basca de diàleg i ha de ser una referència per als catalans”, ha reiterat.

Quant al PNB, creu que “necessita un marcatge perquè un dia diu una cosa per quedar bé a Barcelona i, l’endemà, es desdiu aquí”.

“Nosaltres li demanem claredat. Entenc que és un partit nacionalista, però anem a ser seriosos. Hem fixat objectius comuns, i aquí en la Càmera hem parlat de creixement econòmic, de creació d’ocupació, d’una política fiscal responsable, de cuidar la convivència i de tractar d’escriure un relat just amb les víctimes, que expliqui el que ha passat”, ha indicat, per emplaçar a buscar punts de trobada.

Preguntat per si existeix la possibilitat que en algun moment de la legislatura s’incorporin a la ponència de Memòria i Convivència del Parlament basc, Alfonso Alonso ha explicat que el seu partit “està perfectament al debat, una altra cosa és participar en una ponència que volen utilitzar aquells que encara no condemnen els assassinats”.

“Hi ha gent que no ha condemnat l’assassinat dels propis parlamentaris i volen marcar l’agenda. Nosaltres aquí no anem a estar, però al debat sí estem, i anem a marcar una posició molt clara que anem a mantenir i a defensar”, ha assegurat.

LLEI D’ABUSOS POLICIALS

També s’ha referit al recurs interposat davant el Tribunal Constitucional pel Govern del PP contra la Llei basca de Víctimes d’Abusos Policials, per assegurar que “és una qüestió jurídica, però amb profunditat política”.

“Un parlament no pot exercir una funció jurisdiccional. La democràcia se sustenta sobre la divisió de poders i això correspon al poder judicial. És evident que s’ha d’indemnitzar i reconèixer a les víctimes de l’acció de l’Estat, s’ha vingut fent, però amb garanties i un control judicial. Aquestes funcions no poden ser usurpades per un Parlament”, ha asseverat.

En aquest sentit, ha dit que se sabia “perfectament que estaven depassant la llei, i no van voler reformular-ho perquè en aquella època semblava millor si, a més, es creava un conflicte amb el Govern de la nació”.

“Es van explorar les possibilitats jurídiques, però és que és molt difícil interpretar una cosa diferent. A més, la llei ha estat suspesa només en part”, ha manifestat.

PGE DE 2018

El president dels populars bascos ha manifestat que els Pressupostos estatals de 2018 “són decisius per a Espanya i per a Euskadi”: “Si un mira els del 17, hi ha molts projectes, però tenen una dotació molt escassa perquè la capacitat d’aquest any és molt petita. Perquè tot això que s’ha anunciat es pugui fer calen els Pressupostos del 18”, ha manifestat.

Al seu judici, és necessària l’estabilitat, i per això, ha insistit que treballaran “perquè hi hagi acord en el 18”.

“Ens agradaria fer una política diferent a la que s’ha vingut fent. Sabem quina és la nostra capacitat d’influència, però tenim capacitat d’influència. Intentarem cercar un camí equilibrat, però que vagi més en la nostra orientació, sense posar impossibles, però sense empassar amb polítiques que frenin el creixement econòmic”, ha afegit.

Preguntat per si creu que l’elecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE pot alterar l’equilibri construït a Euskadi en aquesta legislatura, considera que aquest “vol recol·locar al PSOE més a l’esquerra, competint amb Podem, i està girant molt ràpid”.

“Ara s’oposen a l’acord amb el Canadà. Aquest és un gir molt a l’esquerra, està vorellant al PSOE i l’està fent fora del centre del tauler. El seu objectiu és obrir-se a la possibilitat d’acords amb altres forces i aïllar al PP, crear un cordó sanitari, i acovardir l’espai a Podem. La conseqüència d’aquest moviment és generar una tensió en el seu propi partit i deixar-nos lliure el centre. Ells s’escoren, nosaltres hem d’ocupar el centre polític”, ha indicat.

En la seva opinió, és “decisiu és mantenir el diàleg i l’enteniment amb el PNB”: “Jo respecto molt al PSE-EE, però aquí qui lidera el Govern és el PNB”, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor