16.04.2020 - 15:35
|
Actualització: 16.04.2020 - 16:56
Un equip de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT per les sigles en anglès) treballa en un assaig per a desenvolupar un algorisme que detecti casos de la Covid-19 amb una aplicació per a mòbils. El projecte, dirigit pel català Brian Subirana, del departament d’Enginyeria Mecànica del MIT, pretén de facilitar la detecció dels positius simplement responent a unes preguntes des del mòbil, i incloent-hi el so de la tos. Per entrenar l’algorisme, ja han començat a treballar amb centres com l’Hospital Clínic de Barcelona, però els investigadors també necessiten dades de la ciutadania en general. Per això han creat la web opensigma.mit.edu, on qualsevol persona que vulgui ajudar-hi pot enregistrar la seva tos de manera totalment anònima.
Amb la incertesa sobre com afrontar el desconfinament, els investigadors confien que l’eina podria contribuir a gestionar la tornada a la nova normalitat prevenint possibles contagis i rebrots, atès que permetria de detectar casos de la Covid-19 ‘de manera senzilla i immediata’, tantes vegades com calgués, a cost zero i en qualsevol lloc.
‘Estem molt entusiasmats amb la idea de col·laborar amb aquesta nova eina de diagnòstic gratuïta i de gran abast per fer front a aquesta pandèmia mundial’, diu Subirana, que fa una crida per a recopilar ‘com més dades millor’.
Un cop l’algorisme hagi recopilat prou informació per a oferir uns resultats fiables, es presentarà a la comunitat científica i les autoritats sanitàries perquè el validin. L’objectiu final és posar a disposició de tothom una aplicació en obert (open source i interoperable) i de manera totalment altruista, per al diagnòstic de la Covid-19. A més, defensen que pot ser essencial i una gran ajuda per a països en desenvolupament.