Almoines i alguns municipis més, creixen les llistes electorals no paritàries

  • Els partits aprofiten l'excepció de la llei de paritat que permet de presentar llistes no mixtes en poblacions de menys de 3.000 habitants

VilaWeb

Text

Laura Escartí

28.04.2023 - 21:40
Actualització: 02.06.2023 - 15:37

S’acosta la data de les eleccions municipals i amb la publicació de les candidatures s’ha comprovat que com més va més partits aprofiten l’excepció de la llei de paritat per a pobles menuts. Aquesta setmana, la curiositat s’ha centrat en la presentació d’una llista no mixta a Almoines (Safor). Setze dones, onze més cinc suplents, conformen el projecte de Compromís per a aquesta localitat.

Amb motivació i ganes, van ser elles les que van fer un pas endavant, amb el suport de la resta de companys. “La idea va sorgir de manera totalment improvisada en un sopar que vam fer aquest estiu, on ens vam adonar que el col·lectiu, avui dia, és format majoritàriament per dones. La llista reflecteix la situació actual del col·lectiu”, conta Gisela Muñoz, la cap de llista.

Almoines, un poble menut a prop de Gandia, ha esdevingut un focus mediàtic aquesta setmana. Molts mitjans han volgut conèixer les candidates de Compromís per Almoines. Malgrat que aquest cas en concret ha cridat molt l’atenció, no és pas l’única candidatura no mixta. A la Torre de les Maçanes (Alacantí) Compromís també ha confegit una llista formada només per dones, les set titulars i les dues suplents. A Botarell (Baix Camp) el cas es repeteix a la candidatura del PSC, igual com a Cadaqués (Alt Empordà) amb Juntes per Cadaqués, vinculada a Junts.

És per això que les setze candidates de la llista d’Almoines no senten que facen res extraordinari. “Som un grup de persones preparades i capacitades, no es tracta de ser dones o homes”, assenyala Muñoz. Reconeixen que s’han vist una mica sobrepassades per l’atenció dels mitjans i volen traslladar un missatge de normalitat. “Nosaltres volem treballar pels nostres veïns i veïnes, i no sé si eixir en una televisió estatal aporta gaire cosa. Entenem que potser ha cridat l’atenció perquè encara serem de les pioneres, però fins que va eixir la llei de paritat tots eren homes i no era notícia. Potser encara som en un moment en què ens hem de justificar per la nostra vàlua”, lamenta Júlia Llorca, número dos de la llista.

Gisela Muñoz explica que la gent ho rep positivament, i matisa que sí que hi ha un punt reivindicatiu, perquè s’hauria pogut fer una llista mixta. “És una cosa significativa, simbòlica, però això a vegades es pot tornar un poc en contra. Jo no he de justificar-me pel fet de ser dona. Les dones cada vegada són més presents en molts àmbits de la societat, i això és el que ha passat al col·lectiu local del poble”, diu.

Perfils diversos per a dinamitzar el poble

Una treballadora social, una professora, una jubilada, una llibretera, una treballadora de magatzem, una administrativa, una mestressa de casa, una psicòloga, una auxiliar en cures… Els perfils que conformen la candidatura són ben diversos. Júlia Llorca, per exemple, és infermera i treballa en el sector públic; a més, participa en diferents col·lectius, entre els quals, la xarxa feminista de la Safor-Valldigna i la Comissió d’Igualtat del seu hospital.

Gisela Muñoz, per la seua part, és advocada i oposita per a tècnica de la Generalitat, però sempre ha sentit interès per la política local. En el seu cas, la maternitat li va impedir d’implicar-se de manera més activa en etapes anteriors, encara que sempre ha estat vinculada al partit. Explica que el seu pare va ser regidor durant molts anys i ella anava a veure els plenaris. Dels tres fills que té, ara dos ja són grans i això ha facilitat que puga encapçalar el projecte.

També han ressaltat que aquesta visió de gènere sempre ha estat present dins el col·lectiu i que s’han treballat polítiques d’igualtat en tots els programes. Així i tot, Júlia Llorca pensa que aquesta candidatura tindrà una visió molt més feminista i assegura que totes es posaran les “ulleres violeta”.

Units per Almoines és el partit independent que governa el poble d’ençà de fa dues legislatures, la darrera, amb majoria absoluta. En aquestes eleccions, Compromís, que actualment compta amb dos regidors, espera, com a mínim, trencar amb aquest domini. Fan una defensa de la cultura i el territori. En aquest sentit, s’han posicionat en contra de l’ampliació de la CV-60, una obra que destruiria gran quantitat de terrenys d’horta productiva.

Un cens que permet d’evitar la llei de paritat

Almoines té 2.473 veïns, segons el cens del 2022. És per això que s’ha pogut confegir una llista electoral únicament amb dones, perquè el 40% de participació d’ambdós sexes que preveu la llei de paritat s’aplica en municipis amb més de 3.000 habitants. Aquest no és el primer cas, ni tampoc l’únic. El 2019, poblacions com Llíber (Marina Alta) i Corbera d’Ebre (Terra Alta) ja van tenir candidatures no mixtes.

És justament en virtut d’aquesta llei que s’ha hagut de modificar la candidatura de Capgirem Moià, vinculada a la CUP, que en un principi era formada per vuit dones i cinc homes. Com que aquesta població depassa els sis mil habitants, s’ha de complir estrictament la llei. Finalment, la llista la formen set dones i sis homes.

El desconeixement de les excepcions que es poden aplicar a la llei de paritat va causar una ensopegada cridanera del candidat de Vox a la Generalitat, Carlos Flores, que va criticar Compromís. En llegir la notícia d’Almoines, va dir que era “més falsa que un duro de fusta”. Flores, que és catedràtic de Dret Constitucional i, a més a més, va formar part de la Junta Electoral, va dir a Twitter que aquesta llista era contrària a la llei. Remetia a l’article 44 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral General, introduïda en virtut de la LO 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes. El catedràtic Flores s’oblidà de l’excepció per a pobles menuts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor