Alliberen a Raimat Natura i a l’Alt Empordà onze exemplars de turó europeu

  • L'acció forma part del projecte TuroCat i l'objectiu és ajudar a recuperar aquesta espècie en perill d'extinció

VilaWeb

Redacció

05.03.2024 - 17:25
Actualització: 05.03.2024 - 18:47

El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu a Catalunya ha avançat amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat. Per una banda, s’han introduït sis animals a l’Espai Raimat Natura de Lleida. El 2022 ja es van alliberar els primers animals en aquesta àrea i, recentment, l’equip tècnic del projecte els ha pogut identificar i ha determinat que es troben en perfecte estat. Paral·lelament, s’han deixat anar cinc turons més a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció. Se’ls ha posat un xip per a identificar-los i se’ls farà un seguiment amb sistemes automàtics de fotografia.

El catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la fauna catalana. Aquests darrers trenta anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en què habita únicament les planes de l’Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.

Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.

El projecte TuroCat d’estudi i recuperació del turó 

El projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo. En aquest nou alliberament hi col·laboren el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà, a Son del Pi; i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor