17.05.2021 - 13:06
|
Actualització: 17.05.2021 - 13:54
L’Audiència de Barcelona ha decretat la llibertat per avui mateix d’en David, l’activista de Matadepera que feia tres dies que era a la presó de Brians 1. És un dels tretze encausats per haver-se encadenat davant el Palau de Justícia de Barcelona contra el 155 el 23 de febrer de 2018, però no es va presentar al judici i divendres va ser detingut.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat darrerament l’absolució de tots els activistes, que van ser jutjats el gener del 2020. Ell, però, no va presentar-se a cap de les citacions i tampoc al judici. Per tant, no va poder ser jutjat ni absolt i el jutge el va declarar en rebel·lia, amb una ordre de crida i cerca. Segons que ha explicat Alerta Solidària a través d’un comunicat, es va lliurar la comunicació a tots els encausats menys a ell perquè va decidir de no recollir la citació.
No va ser fins divendres que l’activista va ser detingut i posteriorment empresonat a Brians I. En un control rutinari de la policia local, els agents es va adonar que existia aquest avís i van cridar els Mossos d’Esquadra perquè fessin la detenció. Aquest matí els advocats d’Alerta Solidària han instat al seu alliberament immediat, que ha estat acordat per l’Audiència de Barcelona.
“A presó, en David, ha estat posat en aïllament al mòdul d’ingressos a raó del protocol covid. Fins dilluns no se li ha fet el test PCR i ara és a l’espera dels resultats que no arribaran fins demà. Durant el cap de setmana, en aïllament, només ha pogut fer una trucada a la família per comunicar la situació”, expliquen des d’Alerta Solidària. “De nou, un protocol per covid és l’excusa per impedir el dret de defensa perquè no se li permet sortir de la cel·la, malgrat un funcionari amb una EPI el podria traslladar al locutori d’entrevistes perfectament.”.
Col·lectius antirepressius denuncien els tres dies de presó
Col·lectius antirepressius com Alerta Solidària o el SAT de Terrassa denuncien el fet que en David hagi passat tres dies a la presó per una causa en què tots els encausats van quedar absolts. El SAT manifesta que és estrany i exagerat que s’hagi pres aquesta decisió perquè, a més, no està acusat de delictes molt greus (desordres públics). La seva defensa explica que no ha estat el jutge de guàrdia qui l’ha empresonat, sinó que ho han fet els Mossos a través de l’ordre dictada el gener del 2020 per l’Audiència de Barcelona, que preveia l’ingrés a presó. La defensa explica, però, que el que “no sembla raonable” és fer-ho el divendres al vespre, sabent que fins dilluns no podrien contactar amb el tribunal de la requisitòria.
El fet de no haver-se presentat al judici no pot fer variar la causa ni suposa cap delicte, però sí que pot fer alterar les mesures cautelars. Encara no hi ha data prevista per al seu judici.
En David és un veí de Matadepera molt implicat en els moviments socials del municipi i també és membre de la colla castellera dels Minyons de Terrassa. Tot i que no milita en cap partit ni entitat, la seva implicació en els moviments socials va dur-lo a assistir a manifestacions organitzades pels CDR, expliquen des del SAT. El col·lectiu antirepressiu, que dóna suport a l’activista juntament amb Alerta Solidària, manifesta que “és una vergonya que, per exercir el dret de protesta de manera desobedient, però pacífica, es puguin portar persones a presó”. “L’únic que van fer va ser encadenar-se simbòlicament durant un quart d’hora, tal com va reconèixer el jutge”, expliquen. “Que amb una sentència absolutòria continuï existint aquesta persecució va en aquesta lògica de reprimir qualsevol persona o moviment que qüestioni la injustícia que vivim”.
En la mateixa línia, Alerta Solidària, considera que es tracta d’un “nou missatge contundent per frenar la maror de fons que es comença a sentir per tot arreu i que anuncia un nou cicle mobilitzador”. “Han empresonat una persona per un procés que va concloure, per a la resta de 12 encausats, amb una sentència absolutòria, ratificada també pel TSJC. No haurien d’haver jutjat els 12 encausats perquè, com ja vam denunciar en el seu dia, el procediment pretenia imposar un càstig gratuït, no justificat penalment, per uns fets d’escassa transcendència, on l’única alteració de l’ordre públic va venir de la intervenció policial, per realitzar el desallotjament i detencions dels activistes que protestaven, pacíficament, i sense obstruir l’accés a l’edifici del TSJC”, conclouen.