25.09.2021 - 11:02
|
Actualització: 25.09.2021 - 18:44
El govern italià que presideix Mario Draghi ha acollit amb “alleujament” la decisió de la justícia italiana de posar en llibertat el president Carles Puigdemont, atès que s’ha evitat un cas internacional després de la seva detenció a l’aeroport de l’Alguer (Sardenya), segons que informa el diari La Repubblica.
“El sentiment més comú al govern al final del dia és l’alleujament. La satisfacció pel fet que l’afer Puigdemont va acabar en el transcurs d’unes hores, amb el reconeixement de la legitimitat d’una detenció oficialment decisiva en l’autonomia de la policia de fronteres de l’Alguer”, escriu en el seu article de portada. “Però també amb una condició renovada de llibertat per a l’ex-president de Catalunya que deixa tots els escenaris oberts, però que sobretot evita l’esclat d’un cas internacional”, afegeix.
Puigdemont, que havia viatjat a Sardenya per participar en una trobada internacional organitzada per l’associació Adifolk a l’Alguer, va ser detingut quan va arribar a l’aeroport per la policia italiana i conduït a una presó de màxima seguretat a Sàsser, fins que ahir el Tribunal d’Apel·lació el va alliberar.
El tribunal el va deixar en llibertat sense mesures cautelars ni restriccions de mobilitat i l’ha convocat pel 4 d’octubre per a la vista en què es decidirà sobre la seva entrega o no a l’estat espanyol. En opinió del diari, “Itàlia corria el risc de caure en el parany d’una història jurídica complexa, com també d’una relació controvertida entre el govern espanyol i les institucions europees: de fet, l’advocat de l’estat espanyol havia avalat la suspensió de l’ordre de detenció davant el Tribunal de Justícia de Luxemburg”. “El Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, per tant, va eliminar una patata calenta”, conclou.