08.05.2017 - 00:24
|
Actualització: 08.05.2017 - 07:36
Andorra ha rebut amb alleujament la victòria d’Emmanuel Macron. El president de la República francesa és copríncep d’Andorra, de manera automàtica, i la perspectiva que ho fos Marine Le Pen havia causat una gran preocupació.
Com sempre, els polítics andorrans havien evitat de fer declaracions durant la campanya o evidenciar el seu suport a cap dels dos candidats, tot i que sí que es feren referències a la complicació o a les dificultats que implicaria una victòria de Le Pen.
Els coprínceps, d’acord amb el títol III de la constitució de 1993 i la tradició institucional andorrana, són els caps d’estat del Principat d’Andorra, càrrec que exerceixen de manera conjunta i indivisa. Com a institució sorgida dels pariatges i de l’evolució històrica, els coprínceps són, a títol personal i exclusiu, el bisbe d’Urgell i el president de la República francesa. Esdevenen símbol i garantia de la permanència i la continuïtat d’Andorra, com també de la seva independència, i arbitren i moderen el funcionament dels poders públics i de les institucions.
En el moment en què són designats per a aquests càrrecs esdevenen coprínceps d’Andorra i han de jurar o prometre exercir les seves funcions d’acord amb la constitució (art. 43.2). Tot i que la norma fonamental no ho especifica, el jurament s’ha fet sempre en sessió del Consell General i tradicionalment el copríncep francès ha prestat jurament per mitjà del seu representant personal a Andorra.