26.03.2023 - 17:44
|
Actualització: 26.03.2023 - 19:28
Investigadors de l’Institut Max Planck del metabolisme de Colònia (Alemanya), en col·laboració amb la Universitat Yale (Estats Units), han demostrat que els aliments amb alt contingut de greix i sucre alteren el nostre cervell: si en mengem habitualment, fins i tot poca quantitat, el cervell s’hi acostuma.
Per què ens agraden tant els aliments poc saludables i que engreixen? Com es desenvolupa aquesta preferència en el cervell? “La nostra tendència a menjar aliments rics en greixos i sucres, l’anomenada dieta occidental, podria ser innata o desenvolupar-se a conseqüència del sobrepès. Però creiem que el cervell ho aprèn”, explica Sharmili Edwin Thanarajah, autora principal de l’estudi.
Per comprovar aquesta hipòtesi, els investigadors van donar a un grup de voluntaris un petit púding que contenia molt de greix i sucre cada dia durant vuit setmanes, a part de la seva dieta normal. Un segon grup de voluntaris va rebre un púding que contenia el mateix nombre de calories però menys greix. Es va mesurar l’activitat cerebral dels voluntaris abans i durant l’experiment.
La resposta del cervell als aliments rics en greixos i sucres va augmentar considerablement en el grup que va menjar el púding alt en sucres i greixos després de vuit setmanes. Això va activar especialment el sistema dopaminèrgic, la regió del cervell responsable de la motivació i la recompensa.
“Les mesures de l’activitat cerebral van mostrar que el cervell es reconfigura a si mateix mitjançant el consum de patates fregides i aquesta mena d’aliments. Subconscientment, aprèn a preferir els aliments gratificants. Per mitjà d’aquests canvis en el cervell, inconscientment sempre preferirem els aliments que contenen molt de greix i sucre”, diu Marc Tittgemeyer, que va dirigir l’estudi.
Durant el període d’estudi, els voluntaris no van augmentar més de pes que els del grup de control i els seus valors sanguinis, com el sucre o el colesterol, tampoc no van variar. No obstant això, els investigadors creuen que la preferència pels aliments amb sucre continuarà una vegada finalitzat l’estudi. “Es creen noves connexions en el cervell, i no es dissolen tan de pressa. Al cap i a la fi, l’objectiu de l’aprenentatge és que, una vegada apresa alguna cosa, no s’oblidi així com així”, detalla Tittgemeyer.