Alimentació i càncer: ciència versus sobreinformació

VilaWeb

Redacció

08.10.2019 - 05:20

Ser diagnosticat d’un càncer i iniciar-ne el tractament pot fer que oblidem altres aspectes quotidians que també són una part imprescindible de qualsevol tractament contra la malaltia, com ara les relacions socials, la família, l’activitat física i l’alimentació. Menjar bé i moure’s de manera regular és més important que mai durant el tractament oncològic, atès que és essencial gaudir d’un bon estat nutricional i físic per afrontar els diferents tractaments.

Moltes persones diagnosticades de càncer busquen informació addicional sobre els aspectes alimentaris que podrien modificar per combatre la malaltia. Investiguen els productes, les coccions, els estris o els hàbits que podrien ser perjudicials o que podrien tenir un efecte màgic o miraculós en l’organisme. Passen molt de temps recopilant informació de pàgines web, llibres o revistes —no sempre avalats científicament— o segueixen consells d’amics o familiars que han sentit o llegit sobre el tema. Això pot generar una sobreinformació i fins i tot una certa sensació d’angoixa, perquè no saben realment el que és cert i el que no. En alguns casos, fins i tot, els pacients acaben eliminant de la dieta aliments imprescindibles per fer front a la malaltia o, al contrari, n’afegeixen d’altres, o bé herbes o suplements que poden ser perjudicials o que, simplement, incrementen el cost de l’alimentació sense cap evidència real que siguin eficaços.

«La sobreinformació en temes alimentaris pot generar sensació d’angoixa en les persones diagnosticades de càncer, que no saben el que és cert i el que no»

La majoria de tractaments de càncer són llargs i combinen diferents teràpies, que poden provocar diversos efectes secundaris en el pacient. Tot i això, les recomanacions alimentàries de base són les mateixes per a tots els tipus de processos oncològics i les fases del tractament, tot i que, en alguns casos, caldrà adaptar-les a mesura que vagin apareixent els diferents símptomes o efectes secundaris. L’alimentació que caldria seguir, independentment del tipus, localització o fase del tractament (si no hi ha cap recomanació concreta per a un cas particular), és una alimentació sana i equilibrada.

Llig l’article complet al web de Mètode

Elena Roura és responsable de l’àrea de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, Barcelona.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor