Les àligues de Núria Cadenes per a l’home més trist: Tiberi

  • 'Tiberi Cèsar' no és tan sols un testimoni del passat, sinó un reflex profund de la humanitat en les seves expressions més subtils i emocionals

Gemma Pasqual i Escrivà
09.01.2024 - 21:40
VilaWeb

La novel·la de Núria Cadenes Tiberi Cèsar (Proa, 2023) és una brillant i captivadora immersió en l’època de l’emperador Tiberi, que transporta els lectors a una Roma majestuosa, però, alhora, en captura la crueltat i la tragèdia. Cadenes ens obre un portal al passat i ens introdueix en la vida i l’època d’aquest personatge històric, fill de Lívia i successor d’August, que va governar com el segon emperador de Roma.

La narrativa de Cadenes és excepcional. Dóna vida a la complexitat de Tiberi i el descobreix com un home amb una ànima turmentada, apassionada, taciturna, cruel i, alhora, cultivada. Amb la seva habilitat narrativa, recrea una Roma de lleis, marbre i conquesta i desenterra amb meticulositat la història d’un domini que s’estenia per mig món.

En aquest mosaic de paraules, les dones com Lívia, Agripina i Júlia adquireixen una importància renovada i merescuda, i ofereixen una nova perspectiva sobre aquest període de la història. L’autora ens submergeix en les intricades intimitats dels protagonistes, explorant els aspectes més humans d’una època definida per la grandesa i la tragèdia.

La força verbal espectacular i hipnòtica de l’escriptura de Cadenes captiva l’atenció del lector i el transporta a una Roma antiga que ressona amb autenticitat i rigor històric. Tiberi Cèsar és una exploració íntima d’un temps crucial en la història d’una ciutat imponent i de les persones que van forjar el seu destí.

Núria Cadenes ens ofereix una visió detallada i reveladora de Tiberi i del context que l’envoltava, de manera que ens mostra com Tiberi és Roma. L’obra és un viatge en el temps cap a una Roma del passat que, a mesura que esdevé la trama de la novel·la, es fa present i perd la seva distància històrica.

Tiberi Cèsar no és tan sols un testimoni del passat, sinó un reflex profund de la humanitat en les seves expressions més subtils i emocionals. És un homenatge als matisos de la vida i mostra els contrastos entre la llum i la foscor, la grandesa i la fragilitat dels personatges que van influir en el destí d’una civilització.

“No hi ha àligues al cel”, escriu la Núria de bon començament, i aquestes àligues sobrevolen tota la narració, la vida de Tiberi Cèsar, “tristissimus hominum”, com el va descriure Plini el Vell: ‘l’home més trist’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor