15.11.2018 - 21:50
El grup el Diluvi, de Castalla, ha llançat una campanya per a reivindicar el paper de les dones en el món de la música. Vuit grups de dones o encapçalats per dones, nacionals i internacionals, adapten la lletra d’una cançó del Diluvi, ‘I tu, sols tu’, a les llengües respectives.
A VilaWeb publiquem, en exclusiva, l’adaptació a l’occità que n’ha fet la cantant aranesa Alidé Sans:
Alidé Sans és un dels valors emergents de la cançó d’autor i una de les poques cantants que treballen en occità. Fins ara ha publicat dos discs en què parla de la situació política actual, de la natura i de l’apoderament de la dona. Va començar a sonar fort amb el videoclip Esperança contra la violència masclista, de l’any 2012.
Sans explica: ‘Ja de petita em vaig adonar que les dones som un col·lectiu oprimit, sempre n’he estat conscient. De manera que la proposta del Diluvi em semblava molt interessant i bonica, tant pel contingut de sensibilització com per la qüestió de la llengua, que es tinguin en compte les diferències lingüístiques. Els n’estic molt agraïda. A més, em sembla preciós que ens uneixi la lluita feminista a totes les que hem fet una versió de la cançó. Amb campanyes com aquesta ajudem a construir una societat que cada vegada és més conscient de la desigualtat. Fa bé de repetir el missatge una vegada i una altra perquè, al final, acaba entrant a dins de les persones.’
La cançó i el videoclip més reivindicatius del Diluvi
El Diluvi és un grup compromès amb la llengua, la cultura i l’activisme social. Han difós el seu missatge alegre i combatiu a tots els Països Catalans d’ençà que van néixer, l’any 2011. Van començar fent versions de cançons d’Ovidi Montllor i, amb el temps, han creat un estil propi que fusiona reggae, cúmbia, rumba i música d’arrel valenciana.
‘I tu, sols tu’ és un dels temes més encomanadissos i identificatius de la formació. És inspirat en la poesia combativa ‘Divisa’, de Maria Mercè Marçal. Inclou versos com ‘Seràs aquella que vas voler ser, seràs la tres voltes rebel’. Els va escriure la professora Majo Doménech, amiga del grup i activista, que diu: ‘Eren escrits que jo feia i tenia a l’ordinador; intentaven plasmar les meues inquietuds o sensacions en un moment que la vida em canviava molt. Després es van convertir en cançó, l’any 2015. Reivindica unes imatges que volen enaltir les diverses lluites i onades dels feminismes.’
La base musical és la mateixa a totes les adaptacions, a mig camí entre la cúmbia i la rumba. Combina el guitarró valencià, la bandúrria, el violí, la bateria i el baix elèctric. En dues versions, però, hi han afegit una trikitixa (acordió basc) i un pandero gallec. El vídeo és un repàs de la lluita global de les dones: inclou la primera vaga de treball, cares anònimes, les dones de la Plaza de Mayo, les sufragistes i imatges dels moviments socials del lloc d’origen de cada cantant.
La campanya
La idea de la campanya va sorgir d’una demanda que tenia el grup. El baixista Andreu Ferre explica: ‘Tot açò naix d’una experiència molt bonica: unes mestres d’una escola de Madrid la van interpretar en llenguatge de signes i ens va agradar molt. La cançó tenia èxit, algunes campanyes feministes de l’estat espanyol ens demanaven la cançó per utilitzar-la i molta gent ens animava a fer-ne versions en unes altres llengües. De manera que vam fer una llista de cantants que ens agradaven, els vam proposar la idea i la van acceptar.’
Fins ara, hi han participat la francesa Núria Jaouen, la gallega María Xosé Silvar, coneguda per Sés, el grup basc Huntza, la il·licitana Clàudia Key Day, que la canta en castellà, i les vocalistes d’arrel ghanesa Sey Sisters, que la canten en anglès i hi afegeixen una xic de polifonia. Aquestes col·laboracions donen valor a la presa de consciència i l’altruisme dels grups musicals que hi han participat i se sumen a la causa desinteressadament, amb l’objectiu de fer visible la feina que fan les dones en el món de la cultura.
La campanya s’acabarà el 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere, amb la publicació d’un vídeo de resum que inclourà declaracions de totes les cantants que hi han participat.
Nou disc a la vista
A banda la campanya, el Diluvi prepara el cinquè disc per a la primavera. Seguirà el folk festiu que els caracteritza amb noves influències mexicanes i angleses i algunes sonoritats electròniques. Les lletres apel·laran a la construcció col·lectiva i la lluita social, i seguiran la màxima ‘junteu-vos’ del poema ‘Sageta de foc’, de Joan Salvat-Papasseit, que va cantar Ovidi Montllor.