L’Aliança Lliure Europea, l’espai que pot unir l’independentisme català al Parlament Europeu

  • Junqueras va ser elegit president del subgrup de l'Aliança Lliure Europea i Puigdemont i Comín aviat en podrien formar part

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

12.01.2020 - 21:50

La sessió plenària del Parlament Europa d’avui serà la primera que gaudirà de la presència de Carles Puigdemont i Toni Comín en qualitat d’eurodiputats a conseqüència de la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras. Malgrat això, encara han de detallar en quin grup parlamentari s’adheriran, mentre que Oriol Junqueras, que també havia estat reconegut com a membre de l’eurocambra, va ser elegit vice-president primer del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea i president del subgrup de l’Aliança Lliure Europea (ALE).

L’ALE és un partit europeu de què formen part la majoria de les formacions sobiranistes i de minories nacionals. Conforma una coalició parlamentària amb els Verds i és la quarta força política de la cambra. Puigdemont i Comín hi van fer una petició formal per a adherir-s’hi i, com explica l’eurodiputada d’ERC Diana Riba en una entrevista a VilaWeb, va ser aprovada. Tanmateix, hi ha un procés de discussió amb els Verds, que no hi acaben d’estar del tot en favor.

Qui forma part de l’ALE?

Dins el Parlament Europeu, la gran majoria dels parlamentaris dels principals partits independentistes formen part de l’ALE. N’hi ha tres de l’SNP (Alyn Smith, Christian Allard, Aileen McLeod); una del Plaid Cymru gal·lès (Jill Evans); dos d’ERC (Oriol Junqueras –que podria ser substituït per Jordi Solé– i Diana Riba) i l’eurodiputat cors François Alfonsi, del Partit de la Nació Corsa i que encapçala la representació del sobiranisme a l’estat francès. A més, també hi formen part Tatjana Ždanoka, de la Unió Russa de Letònia; i l’ecologista alemany Klaus Buchner, del Partit Democràtic Ecològic.

Representants de l’ALE arran de la tria de Junqueras com a president del subgrup.

També hi ha tres eurodiputats flamencs de la Nova Aliança Flamenca (Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt i Assita Kanko), un partit afiliat a l’ALE, però que a la cambra és integrant dels Conservadors i Reformistes Europeus.

De la mateixa manera, l’eurodiputat Pernando Barrena (EH Bildu) forma part de l’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL), però de l’ALE a títol individual. De fet, cal esmentar que realment no tots els partits independentistes hi són adscrits, perquè tant EH Bildu com també el partit irlandès Sinn Féin són dins l’Esquerra Unitària Europea.

Mapa dels territoris on hi ha algun partit adscrit a l’ALE.

Més enllà dels eurodiputats, trobem diferents formacions que no han obtingut representació a Estrasburg i de fora de la Unió però que en formen part. En un començament, el 1981, es va constituir com una associació de partits polítics, el 1994 va evolucionar fins a formar una federació de partits i finalment, deu anys més tard, es va convertir en un partit polític europeu.

En total hi ha quaranta-sis formacions adherides. Als Països Catalans en són membres el Bloc Nacionalista Valencià, ERC, PSM-Entesa i Unitat Catalana. També hi ha el BNG gallec i Eusko Alkartasuna al País Basc, representants de minories nacionals com ara el Partit Popular Hongarès de Transsilvània, la Unió Russa de Letònia, Partit Slesvigès (minoria alemanya a Dinamarca), l’Associació de Votants d’Slesvig Meridional (minoria danesa a Alemanya), i partits de fora de la Unió Europea com ara el Partit Demòcrata d’Artsakh (Alt Karabakh) i la Lliga dels socialdemòcrates de Voivodina (Sèrbia).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor