L’aliança de l’estat espanyol amb Turquia causa una crisi amb Grècia i Xipre

  • Els ministres d'Afers Estrangers han criticat la cooperació militar de les autoritats espanyoles amb Turquia

VilaWeb
Redacció
23.11.2021 - 17:43
Actualització: 23.11.2021 - 18:26

La visita del president espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada a Turquia, en el marc de la cimera Hispano-Turca, encara origina crítiques i reaccions polítiques en alguns estats de la Unió Europea.

Sánchez es va reunir amb el president turc Recep Tayyip Erdogan i tots dos van mostrar una gran sintonia. El president espanyol va afirmar que les relacions bilaterals havien assolit un nivell extraordinari, va defensar l’adhesió de Turquia a la Unió Europea i va definir el país com un soci i aliat imprescindible. Per la seva part, Erdogan va anunciar una cooperació militar encara més estreta. Ara com ara, es construeix un portaavions per a Turquia dissenyat per l’empresa pública espanyola Navantia, sobre la base del portaavions Juan Carlos I. El president turc va revelar, al costat de Sánchez, que es construirà un segon portaavions més gran que no pas el primer i s’estudiarà la col·laboració per a un programa de submarins per a la marina turca.

L’anunci va enutjar les autoritats gregues, que mantenen un conflicte per les aigües territorials amb Turquia. El ministre d’Afers Estrangers de Grècia, Nikos Dendias, va demanar divendres a l’estat espanyol que deixi de vendre armes a Turquia, tot seguit va citar l’ambaixador espanyol a Atenes i va mantenir una conversa telefònica amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares. Els grecs expliquen que durant la conversa es van referir al maldecap que representava per als interessos grecs i que per calmar els ànims, el ministre d’Afers Estrangers espanyol va proposar una visita immediata a Atenes per a reconduir la situació.

Ara, el ministre d’Afers Estrangers de Xipre, Nikos Christodoulides, ha tornat a criticar la cooperació entre Espanya i Turquia i ha denunciat que Espanya és un dels estats que frenen qualsevol mesura contra Turquia: “Gairebé sempre, quan som en un punt en què s’han de prendre mesures serioses contra Turquia, hi posen el fre.”

La maniobra de l’estat espanyol i Turquia arriba poques setmanes després de l’acord entre l’estat francès i Grècia en matèria de defensa. L’acord preveu la compra per part de Grècia de tres fragates franceses d’última generació, que s’entregarien entre el 2025 i el 2016, així mateix, l’acord estableix que un país acudirà a l’ajuda de l’altre en cas d’atac.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor