Què proposa el programa electoral d’Alhora per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
03.05.2024 - 10:00
Actualització: 03.05.2024 - 12:07

El programa electoral d’Alhora per a les eleccions de Catalunya proposa unes quantes mesures sobre aquests eixos: un pla de xoc pel català, una economia allunyada del monocultiu turístic, una opció per les renovables, una nova llei electoral i un procés cap a la independència que impliqui la renovació de lideratges.

La mesura principal del pla de xoc pel català és la doble xarxa educativa. “Defensem un model de doble xarxa escolar que estengui i garanteixi el dret d’una educació 100% en català, sense distincions d’origen o situació econòmica, i faci avançar el català a l’escola no immersiva actual”, diu el programa. El partit pretén passar, d’entrada, a un 30% d’escola immersiva, i introduir, a l’escola no immersiva, una avaluació externa del nivell de català. En cas de no superar-la, caldrà canviar el pla lingüístic. L’objectiu és garantir una escola immersiva on n’hi hagi demanda i alhora treballar les dificultats en contexts d’alta complexitat per fer-hi avançar el català amb mesures específiques.

El partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera també proposa d’invertir mil milions d’euros en un pla d’ensenyament de català per a adults i formar cinc mil nous professors de català aquests deu anys vinents. Respecte dels servidors públics, volen auditar i reformar el sistema d’acreditacions de català i garantir que els certificats siguin reals i substituir l’obtenció automàtica del C1 al final de la secundària per unes altres proves. A més, proposen que la contractació pública tingui la política lingüística de l’empresa com a requisit.

Sobre el procés d’independència, expliquen que cal preparar-la mitjançant contactes oberts amb els governs de l’exterior i parlen de tenir present quins treballadors públics hauran de dirigir el procés i de l’ordre públic com a pilar fonamental. “El territori ja s’ha controlat: hi viu la població. La cosa difícil és arrabassar-lo, amb policia o amb exèrcit, cosa complicadíssima i improbable pels costos que implica. Però el govern ha de preveure la possibilitat d’una escalada d’amenaces i petits focus de violència, i anticipar tots els escenaris i actuar amb adaptabilitat”, diu el programa. També parlen d’una mobilització popular multitudinària, entre 200.000 persones i 300.000, que permeti de resistir prou temps per a negociar reconeixements.

A més, proposen de fer una auditoria de la Generalitat a la recerca del talent per fer “el tomb governamental que obeeixi el mandat popular”, sobretot en els àmbits de la judicatura, les infrastructures, la comunicació, les relacions internacionals i l’ordre públic. El partit parla de renovar lideratges, que “no siguin responsables de la rendició del 2017”, tinguin una vida professional solvent fora de la política i siguin desacomplexadament nacionalistes.

Sobre l’educació, entre més propostes, parlen de reformar el màster de professorat, establir una carrera professional per als directors i mecanismes d’avaluació en què els equips directius rendeixin comptes amb avaluacions externes. Proposen una avaluació general del sistema feta per una agència independent, periòdica i pública.

D’economia, demanen d’aturar “la deriva cap al monocultiu turístic” i critiquen projectes com ara el Hard Rock i els Jocs Olímpics d’Hivern. “Cal deixar d’afavorir els sectors que viuen de la precarietat salarial, importen mà d’obra barata en les pitjors condicions possibles, malmeten la terra i devaluen el teixit productiu”, diu el programa. Per això proposen de ser més restrictius en les llicències d’habitatges d’ús turístic, endurir les condicions per a la renovació d’aquests permisos i augmentar substancialment la taxa turística.

També proposen que les inversions públiques, els subsidis i la fiscalitat destinats a donar suport a l’economia del coneixement vagin alhora, desplegar la legislació que impulsi les interaccions entre la inversió privada i pública en recerca i desenvolupament, eliminar barreres al finançament privat de la recerca universitària i reformar el finançament i govern de les universitats. Sobre emprenedoria, parlen d’incentivar la creació d’empreses mitjançant mesures com ara que l’IDESCAT faci públiques, per a cada municipi, les dades de permisos d’obres o aprovacions o denegacions d’activitat per evitar que les administracions actuïn amb opacitat com a barreres a l’activitat emprenedora.

Sobre el transport, proposen que la Generalitat assumeixi la titularitat completa de les infrastructures ferroviàries, la creació de la targeta única integrada per a tot Catalunya, amb l’eliminació del sistema de zones, i una xarxa extensa de carrils bici connectats entre ciutats i zones rurals, entre més qüestions.

Sobre l’habitatge, proposen una reforma de la llei del 30% d’habitatge de protecció oficial per a garantir suport financer als promotors i convertir aquests habitatges en propietat pública una vegada acabats. També volen donar suport a propietaris per a rehabilitar edificis antics a canvi de lloguer regulat, potenciar l’habitatge de protecció oficial i aplicar penalitzacions en l’impost de transmissions patrimonials en les compravendes de no residents de menys de dos anys a les zones d’alta pressió especulativa.

També proposen un pla urgent d’implantació d’energies renovables, desenvolupar un mecanisme d’autorització accelerat per als projectes d’energia solar amb bateries, promocional l’autoproducció industrial i a les cases, fer una diagnosi rigorosa sobre les activitats econòmiques que el canvi climàtic fa inviables, accelerar el pla per a eliminar fuites a la xarxa hídrica i invertir en fonts alternatives i mecanismes d’emergència.

A més, volen impulsar una nova llei electoral que inclogui llistes obertes en què els ciutadans triïn lliurement els candidats i votin nominalment cada persona, amb una representació per districtes i no pas per províncies. Cada elector emetria un vot nominal per un candidat a diputat de districte i també votaria un dels partits, que no necessàriament hauria de ser el del candidat en qüestió.

Podeu llegir-ne el programa íntegre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor