Alhora convoca una concentració davant l’hospital Dexeus pel cas de discriminació lingüística

VilaWeb
Concentració davanat de l'hospital (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
22.10.2024 - 16:46
Actualització: 22.10.2024 - 20:02

Una trentena de persones convocades per Alhora s’han concentrat avui a les 19.30 a la porta de l’hospital Dexeus de Barcelona després de la denúncia feta ahir per la Plataforma per la Llengua segons la qual un metge del centre hospitalari es va negar a atendre una pacient perquè s’hi dirigia en català. L’Hospital Universitari Dexeus, en assabentar-se dels fets, va responsabilitzar la usuària per haver-se negat a parlar en castellà, tot titllant la petició de parlar en català de “grotesca i xenòfoba”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.

Jordi Graupera, impulsor d’Alhora, considera que avui és el primer dia que la gent ha sortit al carrer a defensar una persona concreta per discriminació lingüística. Segons ell, un dels problemes és que els dirigents i els partits del procés han deixat la gent sola. “El conflicte ha de ser polític, institucional. Dexeus ha d’acomiadar el metge, ha de deixar de contractar gent que discrimina per raó de llengua i nacionalitat i ha de tenir política de contractació que inclogui, com a mínim, el coneixement de català i l’ús del català entre els pacients. La Generalitat ha d’operar d’ofici per tal de castigar l’hospital que permet la discriminació i ha de fer una sanció exemplar”, ha comentat.

En un comunicat difós a primera hora de la tarda, Alhora diu que considera “inexcusable que la Generalitat actuï d’ofici fent que el Departament de Salut es personi com a acusació particular contra aquest centre i el professional implicat en el cas, per la flagrant infracció dels articles 33.1 i 34 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”. Aquests dos articles garanteixen el dret d’opció lingüística en les relacions amb les institucions públiques, i el de ser atès en la llengua oficial que l’usuari triï. “En aquest cas, no només no s’ha respectat aquest dret, en un context d’especial vulnerabilitat, sinó que també s’ha intentat invertir la responsabilitat de manera improcedent; el facultatiu va acusar la pacient de xenofòbia per exigir, precisament, que no se la discriminés per raons de llengua, tal com preveu la normativa”, afegeixen.

Per tot plegat, Alhora ha fet una crida a les entitats i a la societat civil “que defensen la llengua catalana per passar de la defensa a l’ofensiva” i aplegar-se davant l’hospital aquesta mateixa tarda. L’objectiu ha estat instar la direcció del centre a “refer la seva política de recursos humans per tal de no contractar professionals que discriminin els pacients per raó de llengua o nacionalitat, i la Generalitat de Catalunya perquè hi prengui mesures immediates i exemplaritzants.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor