19.08.2022 - 19:57
|
Actualització: 19.08.2022 - 20:13
Uns microorganismes coneguts com a crisòfits o bé algues daurades, que emeten unes toxines que són innòcues per als humans però mortals per a peixos i mol·luscs, podrien ser responsables per la misteriosa mort en massa de milions d’aquests animals al riu Òder durant aquesta setmana.
“Després d’una investigació a fons, l’Institut de Pesca Interior a Olstyn ha descobert uns microorganismes rars, coneguts com a algues daurades, en mostres d’aigua del riu Oder” ha explicat la ministra pel Clima i el Medi Ambient, Anna Moskwa.
Des de divendres passat, les autoritats poloneses han recuperat més de cent tones de peixos morts al riu, però fins ara els experts havien estat incapaços de determinar la causa d’aquest fenomen. Originalment s’especulà amb la possibilitat d’una fuita accidental de substàncies químiques, i el mateix govern polonès oferí una recompensa d’un milió de złote (uns 210.000 euros) a tot aquell qui en tingués informació. Anàlisis posteriors, tanmateix, han descartat aquesta hipòtesi.
L’explicació més probable, segons que han establert els experts després d’una setmana de maldecaps, és que l’augment de la salinitat al riu, derivat de l’evaporació en massa d’aigua a causa de les temperatures extremes de les darreres setmanes, hagi causat la proliferació d’aquestes algues, que generalment es troben en aigües costaneres amb una proporció de sal més alta. La filtració a les aigües fluvials de fertilitzants d’ús agrícola, segons que ha explicat Varsòvia, és un altre factor que podria haver contribuït a afavorir l’aparició d’aquestes algues.