[VÍDEOS] Alfon: “Els actes de molts jutges donen impunitat al feixisme”

  • El jove madrileny empresonat durant quatre anys arran de la vaga general del 2012 va explicar el seu cas i va criticar el funcionament del sistema judicial espanyol

VilaWeb

Redacció

25.04.2021 - 09:15
Actualització: 25.04.2021 - 11:51

El madrileny Alfonso Fernández, detingut durant la vaga general del 2012 i empresonat durant quatre anys amb l’acusació de tinença d’explosius, va ser entrevistat al programa Preguntes Freqüents de TV3. El noi, més conegut com a Alfon, es va definir com “un noi normal i corrent del barri de Vallecas” que el 2008, arran de la crisi econòmica, va trobar-se “una societat sense mèrits, on la corrupció prolifera i amb grans injustícies”. Davant això, va explicar, al seu barri molts joves tenien una disjuntiva: la delinqüència o la militància política. “Jo sóc dels que decideix que la militància política seria l’única sortida, i així va ser fins que el 2012 vaig acabar a la presó”, va explicar.

Alfon va relatar com va ser la seva detenció durant la vaga general del 2012: “Vaig sortir al carrer per protestar en una vaga general perquè allò que venia era una cosa que, com es va demostrar després, era aberrant: la reforma laboral del PP, que després s’ha vist com han abaratit els acomiadaments i han deixat l’estatut dels treballadors fet un desastre. Em van detenir prop de casa amb una acusació de tinença d’explosius. Un cop identificat em van ensenyar una bossa plena de còctels molotov i em van preguntar si era meva o de qui. Això vaig dir a la jutgessa: ‘No especularé de qui és ni d’on surt, però sabeu perfectament que no és meu i que la detenció és il·legal perquè això no era meu i jo caminava tranquil·lament pel carrer.’ I em va contestar, paraules textuals: ‘Et queda molt per aprendre, nano’.”

Segons Alfon, la policia ja sabia qui era ell i durant l’interrogatori, “molt hostil i amb agressivitat”, li van ensenyar fotografies perquè identifiqués més persones. Tal com ho entén ell, el seu empresonament es justifica per evitar protestes al carrer i poder aprovar la reforma laboral: “Hi ha estructures del poder financer i econòmic que necessitaven la reforma laboral per als seus interessos. I la policia funciona per a protegir-los.”

Alfon va explicar que la mateixa secció judicial que el va condemnar a ell va ser la que va evitar l’entrada a la presó del grup d’ultres que va atacar el Centre Cultural Blanquerna, seu de la Generalitat de Catalunya a Madrid, durant l’acte de la Diada del 2013: “D’aquesta jutgessa no en sé la ideologia, però crec que els actes de molts jutges que donen impunitat al feixisme mostren que tenen una doble vara de mesurar segons la ideologia de qui s’assegui davant seu. Els seus actes tenen unes conseqüències polítiques que ja veiem: augmenten els casos d’agressions feixistes i senten una gran impunitat. Fa anys que ho avisem, als carrers de Madrid fa dècades que hi ha enfrontaments directes amb el feixisme, i ja ho hem dit: això que dieu ara que és una qüestió de tribus urbanes, de gent extremista o de pols oposats, no és així. Aquesta gent, un dia, creixerà, els necessitaran per a interessos dels estats de mantenir estabilitat i començaran a sortir als mitjans de comunicació i seran emparats. És exactament com passa ara.”

Critica les condicions a les presons

Alfon, que va estar a la presó en règim FIES, va criticar les condicions de les presons. “El més aberrant del FIES és que converteix en sospitós tot l’entorn del pres d’allò que l’hagin acusat. Si jo he de parlar amb la meva germana petita, per què ho han d’enregistrar?”, va demanar. També va explicar que, a la presó, la mort és molt propera i que era constant sentir que a algú l’havien mort, s’havia suïcidat o s’havia mort per la poca assistència sanitària. Finalment, va fer una crida a tots els representants electes a visitar tots els presos polítics de l’estat, cosa que diu que és molt important per a ells.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor