03.12.2024 - 09:38
|
Actualització: 03.12.2024 - 15:31
El crític cinematogràfic Àlex Gorina ha fet públic que va ser víctima d’agressions, abusos, tortures i violacions quan feia el servei militar obligatori a Melilla, entre el 1976 i el 1977. Ho ha explicat al documentari Et faran un home, que 3Cat estrena avui a les 22.05 a TV3 i a la plataforma digital. El documentari destapa la violència estructural contra els joves que van haver de fer el servei militar espanyol obligatori els primers anys després del franquisme amb la participació de deu testimonis, que relaten a càmera els abusos soferts.
“Em va despertar un sergent i em va dir: ‘Vine amb mi.’ Quan vaig entrar, em vaig trobar que n’hi havia dos més. I llavors es van tirar damunt meu. Estaven borratxos, evidentment, com gairebé sempre. I em van despullar”, relata Gorina, un dels deu participants en el documentari. “Em resisteixo a creure que en tota la història de l’exèrcit espanyol de tota la vida, jo hagi estat l’única persona que ha estat violada”, afegeix en el fragment que ha avançat 3Cat a les xarxes socials.
El crític cinematogràfic Àlex Gorina va fer la “mili” a Melilla entre el 1976 i el 1977, un any d’infern en què va ser víctima d’abusos i maltractaments, forçat a fer contraban i, com tots els seus companys, sotmès a un règim disciplinari absurd i criminal que es va cobrar vides.… pic.twitter.com/ICkDXBitTy
— 3Cat (@som3cat) December 2, 2024
El documentari neix a partir del cas de la Companyia d’Esquiadors i Escaladors de Viella, un dels escenaris de violència entre soldats i del qual el documentari recull fins a quatre testimonis, que relaten com els veterans torturaven els soldats que hi acabaven d’arribar, amb la permissivitat dels comandaments. També expliquen les seves experiències homes que van fer el servei militar a les Canàries, Bétera o, com Gorina, a Melilla.
Entre els testimonis, hi ha el director de VilaWeb, Vicent Partal, que relata la seva experiència en la caserna d’helicòpters de Bétera. També hi apareixen Artur Sebastián, que va fer el servei militar a les Companyies d’Operacions Especials (COE) de les Canàries, l’any 1981; Albert Arean, a la caserna d’esquiadors i escaladors de Viella, l’any 1984; Toni Iborra, a la caserna de transports a Prado del Rey, el 1982.
La investigació periodística és obra de la periodista Mireia Prats i el realitzador Joan Torrents, que han recollit el testimoni de vint-i-cinc homes que avui tenen entre 55 anys i 65, i que van fer el servei militar als anys vuitanta i noranta. Unes declaracions coincidents que demostren un tracte vexatori estructural i sistèmic. Alguns dels joves víctimes d’abusos provaven de fugir, però llavors eren considerats desertors i s’havien d’enfrontar a un tribunal militar. Molts altres es van suïcidar i, llavors, la família rebia un document que atribuïa el decés a una “mort accidental”.
3Cat ha obert una bústia de denúncia d’abusos gestionada per periodistes experts en atenció a les víctimes perquè qui vulgui explicar el seu cas ho pugui fer: bustiadenuncia@3cat.cat.