03.09.2020 - 09:53
|
Actualització: 03.09.2020 - 11:19
Falten poc menys de deu dies perquè comenci el curs escolar en què els alumnes tornaran a les aules després de mesos d’absència, d’ençà de l’esclat de la pandèmia del coronavirus 2019. Tanmateix, no tots els experts ho veuen clar. Àlex Arenas, físic de la Universitat Rovira i Virgili, ha assegurat que l’obertura dels centres escolars té un ‘risc altíssim‘, tenint en compte la incidència del virus al Principat.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat que la incidència poblacional del virus al Principat és d’uns 90 casos per cada 100.000 habitants. En aquestes condicions, ha afirmat que el retorn del milió i mig d’estudiants a les aules pot comportar que més de 1.300 és reincorporin amb la infecció. ‘Això vol dir que a partir de la segona setmana hauríem d’aïllar unes 27.000 famílies. I anirà creixent setmana rere setmana. A més, sabem que no tenim capacitat de detecció del 100%. Per tant, els que no detectem aniran infectant’, ha dit.
Segons Arenas, durant l’estiu ‘no s’han fet els deures’ i en comptes d’haver baixat la incidència per sota dels 50 casos per 100.000 habitants, el Principat continua encallat al voltant dels 90. ‘Estem en xifres altíssimes. I això no depèn de l’escola, depèn de la població. Idealment, per obrir amb seguretat, la incidència hauria de ser de 20’, ha declarat.
Per això, ha demanat a l’administració que repensi l’obertura de les escoles i opti per un nou model que no suposi un retorn generalitzat el 14 de setembre. En aquest sentit, ha proposat que es prioritzi l’ensenyament presencial en aquelles àrees amb menys incidència i que s’ajorni en aquelles on la incidència no decau.
Preguntat per l’estudi de la Vall de l’Hebron que ha conclòs que els menors són poc transmissors del virus, Arenas ha avisat que les dades encara són preliminars i que són una fotografia del passat que no s’adequa al moment actual. En aquest sentit, ha recordat que l’estudi es va fer durant el confinament, de manera que els implicats en la investigació estaven majoritàriament tancats a casa tot el temps.