Alerten del risc per a les aus a l’introduir la carpa en llacunes mediterrànies

  • Malgrat la creença popular, és una de les espècies exòtiques invasores més perjudicials

VilaWeb
Redacció
10.07.2017 - 14:18

Malgrat la creença popular, és una de les espècies exòtiques invasores més perjudicials

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

Un estudi de l’Institut d’Investigació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) i de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) alerta del risc que suposa per a les aus la introducció de la carpa en llacunes mediterrànies, ha afirmat la Universitat de Barcelona (UB) aquest dilluns en un comunicat.

L’estudi, publicat en la revista ‘Biological Conservation’, ha constatat que en les llacunes de Medina (Cadis) i Zóñar (Còrdova), de gran valor ecològic, la introducció d’aquesta espècie invasora d’aigua dolça ha reduït de forma alarmant les poblacions d’ànecs bussejadors i fotjes.

La carpa és depredadora dels invertebrats aquàtics –dels que s’alimenten les aus–, alhora que elimina les plantes aquàtiques en les quals els invertebrats es refugien, reduint la seva presència i afectant entre altres dues espècies en perill d’extinció: malvasia capblanca i el morell cap-roig.

NO ÉS AUTÒCTONA

“La carpa és una espècie molt apreciada pels pescadors, i com fa tant temps que es troba en la Península, algunes persones pensen que és una espècie autòctona”, ha explicat el primer autor de l’estudi, membre de l’IRBio i expert de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), Alberto Maceda Veiga, sobre aquesta espècie inclosa entre les 100 invasores més perjudicials.

L’estudi adverteix del “greu impacte que es produiria sobre moltes poblacions d’aus emblemàtiques si totes les llacunes estiguessin envaïdes per aquesta espècie exòtica”, ha afegit l’investigador.

CANVI CLIMÀTIC

L’impacte és encara més gran a les llacunes estudiades d’Andalusia perquè “és esperable que els hiverns curts i suaus com els del sud de la Península i els efectes derivats del canvi climàtic intensifiquin l’impacte ecològic de la carpa, ja que estarà activa durant més temps al llarg de l’any”.

Per evitar la seva expansió, l’estudi proposa manipular les condicions ambientals que fan proliferar la carpa, encara que si la invasió és localitzada aposten per capturar-les mitjançant xarxes o pesca elèctrica.

“Caldria regular la població de carpes seguint els protocols ètics de benestar animal i de gestió dels residus biològics corresponents”, conclouen els autors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor