Alerten a l’ONU que els empresonaments de líders catalans són un ‘precedent perillós per a la resta del món’

  • L'advocada internacional Rachel Lindon denuncia a Ginebra: 'L'estat espanyol tanca els seus opositors polítics i rebutja d'alliberar-los fins que no han renunciat a les seves idees polítiques'

VilaWeb
ACN
20.03.2018 - 19:25
Actualització: 20.03.2018 - 23:29

L’empresonament de membres del govern de Catalunya i de dirigents de la societat civil catalana és un ‘precedent perillós’ per a la resta del món. Ho ha dit l’advocada internacional Rachel Lindon, membre de l’equip d’experts legals que ha portat a l’ONU els casos de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

En una conferència al Palau de les Nacions Unides a Ginebra, Lindon ha assegurat: ‘L’estat espanyol tanca els seus opositors polítics i rebutja d’alliberar-los fins que no han renunciat a les seves idees polítiques.’ Segons ella, això és una discriminació per la seva opinió a favor del dret d’autodeterminació dels catalans. Lindon també ha lamentat el ‘silenci absolut’ de la UE arran de la situació catalana i ha dit que acudir a l’ONU és l’única opció perquè el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans pot allargar-se durant molts anys.

‘Espanya ha d’alliberar aquests homes, les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent perillós per al dret de manifestació pacífica a la resta del món’, ha dit. Segons ella, els líders catalans independentistes són objecte d’una ‘vulneració inacceptable dels drets fonamentals’. I ha recordat que l’actitud de les autoritats espanyoles envers Catalunya té l’objectiu d’intimidar els independentistes.

En el mateix debat, l’eurodiputada irlandesa Lynn Boylan ha lamentat el paper de la Unió Europea en la situació catalana. ‘La UE sempre és un jutge ràpid amb els països llunyans, quan les protestes pacífiques són reprimides, però calla amb les accions de l’estat espanyol’, ha dit. Segons Boylan, del Sinn Féin, el fet més frustrant és precisament aquesta ‘doble vara de mesurar’. ‘Les autoritats espanyoles actuen amb impunitat’, ha dit. Per ella, cal que la Unió Europea faci de mediadora entre els governs català i espanyol.

Serret i Bonet critiquen l’estat espanyol
D’una altra banda, la consellera Meritxell Serret ha que, si fos a l’estat espanyol, seria a la presó. I ha remarcat que els polítics que hi ha a la presó o a l’exili, el govern espanyol els persegueix per haver organitzat un referèndum i haver defensat la independència. ‘És difícil d’assumir aquesta situació, l’estat persegueix les opinions’, ha sentenciat. Serret ha afegit que els càstigs als dirigents polítics són completament desproporcionats. L’independentisme –ha dit també– té a veure amb drets polítics i civils i no amb nacionalismes.

La periodista Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, ha exposat la situació dels presos i ha recordat que el president d’Òmnium i Jordi Sànchez són empresonats tan sols per haver-se manifestat. Ha reiterat que en cap manifestació a Catalunya no hi ha hagut ni violència ni aldarulls. Finalment, ha afegit: ‘La repressió desmesurada de l’estat espanyol s’hauria de resoldre per la via del diàleg i no amb la policia.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor