03.07.2024 - 12:53
|
Actualització: 03.07.2024 - 13:16
Alerta Solidària ha avisat que les sentències emeses pel TSJC en relació amb l’amnistia tenen “un error material que causa una greu indefensió als independentistes”. Expliquen que la sala d’apel·lacions va actuar “de manera arbitrària” donant validesa als fets declarats provats per les sentències que, precisament, havien estat impugnades perquè aquests fets no quedessin com a provats. És a dir, en una situació en què les defenses intentaven aconseguir de revocar les sentències, el TSJC no ha entrat a discutir si els fets havien de ser condemnats o no, sinó que els ha entesos com a definitivament provats i els ha amnistiat.
“Acumulativament, el TSJC va negligir el deure de motivar la resolució perquè sense cap mena d’explicació ha donat per acreditats els fets continguts en les sentències qüestionades”, ha dit Alerta Solidària en un comunicat. També expliquen que han sol·licitat els corresponents aclariments per tal que la sala revoqui la validesa dels fets recollits per les sentències qüestionades. “Altrament, ens trobarem obligats a formular els recursos corresponents contra aquestes resolucions del TSJC que acorden les amnisties.”
Que els fets de les causes es considerin provats, encara que siguin amnistiats, no és una qüestió menor o purament simbòlica, sinó que pot acabar afectant els encausats. Per exemple, és el cas de l’Oleks, condemnat inicialment a set anys de presó i ara amnistiat. L’amnistia deixa oberta als agents la possibilitat de reclamar per la via civil, cosa que no podrien fer si els fets no es consideressin provats. En el seu cas, la via civil pot acabar implicant que hagi de pagar una indemnització que pot arribar a 60.000 euros.