Investiguen vuit periodistes en lloc dels filtradors per haver publicat el sumari del 23-S

  • Alerta Solidària ho veu una 'covardia' i remarca que la veritable responsabilitat de les filtracions recau en el propi aparell de l'estat espanyol

VilaWeb
21.11.2019 - 08:40
Actualització: 21.11.2019 - 09:03

El Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid investiga vuit periodistes dels mitjans El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, SER i RTVE per haver informat sobre el sumari dels independentistes detinguts el 23-S abans que se n’aixequés el secret. L’instructor ha citat alguns dels periodistes el 29 de novembre com a investigats per un delicte de revelació de secrets. Les defenses havien demanat a l’Audiència espanyola que s’investiguessin les filtracions que, segons creien, només podien venir del ministeri d’Interior espanyol o de l’Administració de Justícia, i que es prenguessin les mesures necessàries per aturar-les.

En paral·lel, l’equip d’advocats va continuar investigant i les perquisicions van apuntar a un membre de l’Administració de Justícia, motiu pel qual s’ha ampliat la denúncia, que l’Audiència espanyola va traslladar al jutjat que ara investiga el cas, perquè es determini si aquesta persona va ser la responsable de les filtracions.

A causa d’això, Alerta Solidària ha criticat la ‘covardia’ de l’Audiència espanyola per haver citat com a investigats vuit periodistes en lloc dels filtradors. En un comunicat, ha remarcat que la ‘veritable responsabilitat de les filtracions recau en el mateix aparell de l’estat’, i ha criticat que apuntin cap a la premsa, ‘malgrat el més que qüestionable tractament periodístic fet per diversos mitjans’.

De fet, Alerta Solidària ha recordat que dos dels mitjans van publicar notícies amb les marques d’aigua de l’usuari que havia descarregat els documents, la qual cosa va permetre identificar-lo.

Llegiu ací el comunicat:

«CONTRA LA MANIPULACIÓ I LA VULNERACIÓ DE LA PRESUMPCIÓ D’INNOCÈNCIA

Des del passat 23 de setembre, amb les detencions de 9 persones sota ordre de l’Audiència Nacional, vam presenciar com de forma constant apareixia informació, sovint falsa, a diferents mitjans de comunicació. Aquesta informació anava des de la reproducció de vídeos enregistrats per la pròpia Guàrdia Civil, amb el seu logotip, i amb el logotip del Ministeri d’Interior, a contínues informacions en mitjans de comunicació que constantment feien referències a segons fonts de la pròpia investigació.

Aquestes «notícies» sempre anaven adreçades a instaurar un relat que pretenia dibuixar, pràcticament, un clima pre-bèl·lic al Principat; cercant un judici de valor contra les 9 persones detingudes.

Aquest fets van produir-se quan les actuacions estaven sota secret de sumari, i a les quals només hi tenia accés personal o funcionaris del Ministeri de l’Interior (en l’apartat policial) o bé de l’administració de justícia (si fos des la pròpia Audiència Nacional o des del Ministeri Fiscal). No hi havia acusacions particulars ni populars personades, i les defenses tampoc varen tenir-hi accés (motiu pel qual la Sala d’apel·lacions de l’AN va resoldre el passat dilluns declarar nul·les les interlocutòries de presó de 4 dels 7 empresonats).

Davant d’aquesta vulneració flagrant del dret a la defensa, en pro del dret a l’honor, a la imatge, a la intimitat, i també a un procés just, les defenses van demanar que s’investiguessin les referides filtracions que només podien venir dels dos (o d’un dels dos) ministeris esmentats, també es demanà que s’adoptessin les mesures necessàries per aturar aquestes filtracions, entenent que aquestes tant sols podien venir per part de l’Administració Pública, dels seus funcionaris o treballadors, essent-ne responsables directes dels actes d’aquests. Malgrat aquesta petició, novament l’AN va acordar no obrir una peça separada sinó remetre la denúncia als Jutjats de Plaza Castilla de Madrid.

Les filtracions van disminuir però quan s’acordà aixecar el Secret de Sumari, les parts i tots els mitjans tenien accés a la totalitat de la causa, fins i tot als vídeos de les compareixences de presó del dia 23/09/2019 a les que encara a dia d’avui les defenses només hi tenen accés en format àudio. Així mateix, tot recordant que tal filtració es va produir enmig d’un període electoral.

Davant d’aquesta situació, i atenent que a dos mitjans de comunicació apareixien les notícies amb les marques d’aigua de l’usuari que els havia descarregat, vam poder constatar que aquest usuari era una persona de l’Administració de Justícia, motiu pel qual hem ampliat la denúncia demanant que s’investigui si aquesta persona n’ha estat la responsable.

De confirmar-se tal extrem, novament posarà de manifest que el procediment obert per l’Audiència Nacional espanyola, contra les 9 detingudes del 23 de setembre, de les quals 7 resten en presó provisional malgrat les flagrants vulneracions de drets, no és objectiu, que no s’està tramitant de forma adequada, i que davant de l’Audiència Nacional, mentre per una banda es revelen secrets, es vulnera la presumpció i d’innocència i se cerca un judici paral·lel, tot afectant fins i tot la intimitat de persones que no són ni tan sols part del procediment, resulta impossible trobar en aquesta instància cap mena de procediment ajustat a dret i encara menys, com ha anat sent evidenciat, amb les garanties suficients.

Amb tot això, l’Audiència Nacional no ha cercat els filtradors sinó que ha decidit imputar periodistes de diversos mitjans de comunicació. És d’una enorme covardia no voler afrontar la veritable responsabilitat en les filtracions, que recau en el propi aparell de l’Estat i apuntar cap a la premsa que, malgrat el més que qüestionable tractament periodístic fet per diversos mitjans (sense ètica, rigor, contrast de les informacions i amb constants vulneracions del dret a la intimitat o a la presumpció d’innocència) no és la responsable d’aquestes filtracions.

Per tot això, des d’Alerta Solidària volem manifestar que no defallirem en la defensa d’aquestes 9 persones, com tampoc defallirem fins a aconseguir la justícia que vertaderament ens mereixem als Països Catalans!

Països Catalans, 20 de novembre de 2019»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor