31.10.2022 - 21:40
|
Actualització: 02.11.2022 - 12:59
Avui, a Tarragona i a uns quants municipis de la vora, es fa el primer simulacre del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA). Consistirà a simular una fuita de clor al polígon sud de la ciutat, que obligarà a confinar uns 65.000 habitants. Aquest simulacre també implicarà unes altres accions, com ara els enviaments d’alertes al mòbil.
A Mallorca, a les 12.00, també s’ha fet un simulacre d’emergència per provar el nou enviament d’alertes als dispositius mòbils, tal com es va fer la setmana passada al País Valencià. En aquest cas, s’ha fet al Port d’Alcúdia.
Us n’expliquem tots els detalls tot seguit:
Quan i on es farà el simulacre de Tarragona?
El simulacre començarà a les 18.30 i el govern ha prioritzat de fer-lo al polígon sud de Tarragona. Especialment, als barris de ponent –sobretot Bonavista i Campclar– i al municipi de la Canonja, atès que va ser un dels indrets més afectats per l’accident de la química IQOXE de l’any 2020. També hi participaran els veïns de Vila-seca –nucli urbà i la Pineda–, Salou –la urbanització Covamar i la urbanització Mirador– i Reus –part del polígon industrial. Ho podeu veure al mapa que trobareu tot seguit.
El govern va detallar que la data i l’hora de la prova s’havien consensuat amb els municipis amb l’objectiu que hi hagués tanta gent com fos possible a casa.
En què consistirà?
A les 18.30 sonaran les 20 sirenes de risc químic –10 a Tarragona, 2 a la Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou– i tota la gent que sigui a l’exterior s’haurà de confinar a les cases o als edificis de més a la vora, i hauran de tancar les portes i finestres i apagar els aparells de climatització. El govern recorda que no caldrà anar a buscar els fills a l’escola o a les extraescolars, i que en casos d’emergència reals no és segur romandre dins els vehicles. Per tant, si les sirenes sonen mentre conduïu, haureu d’apujar les finestres, apagar la climatització i cercar un lloc segur per aturar-vos i entrar en un edifici.
Si et trobes a casa o a la feina durant el #simulacrePlaseqta, què has de fer? 👇 pic.twitter.com/kXEKjkFJOy
— Protecció civil (@emergenciescat) October 28, 2022
El confinament durarà quinze minuts, aproximadament, per facilitar la participació de la població i minimitzar l’afectació a les activitats. S’acabarà tan bon punt tornin a sonar les alertes de risc químic.
Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil –AVPC– dels diferents municipis afectats informaran la gent que no estigui confinada i li aconsellaran que es confini a fi de reforçar l’acció formativa.
Per què es fa?
L’objectiu principal és practicar el confinament com a mesura d’autoprotecció en el cas que algun dia hi ha un cas real de risc químic. A part del confinament, l’activació de les sirenes i l’enviament de notificació, el simulacre té dos propòsits més. Per una banda, que l’administració pública i el sector químic de l’entorn de Tarragona recuperi la confiança dels ciutadans en relació amb els mecanismes de resposta i protecció. I, per una altra, la coordinació amb els ens locals d’emergència i interioritzar el sistema d’activació i les funcions principals del Consell Assessor.
Una vegada s’hagi fet, l’administració demana que s’avaluï la prova per mitjà d’una enquesta. “És molt important que la ciutadania participi omplint l’enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els exercicis següents”, expressa.
Com serà la notificació dels dispositius mòbils del simulacre i la prova?
L’enviament de la notificació mòbil en cas d’emergència o catàstrofe és un sistema en fase de prova que forma part del protocol ES-Alert. Aquesta vegada, la notificació l’enviarà el Ministeri d’Interior espanyol, però és previst que en el futur l’enviïn els gestors d’emergència de cada territori.
El missatge no el rebrà tothom, caldrà haver-ho configurat. Us ho expliquem ací. Ara, els dispositius més actualitzats no caldrà que facin res. Són els telèfons Android amb versió del programari 11 o més i els iOS amb versió 15.6 o més, tot i que també n’hi ha alguns de més antics que també tenen l’opció activada.
Què hi diu, el Departament d’Interior?
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a participar-hi i ha recordat que el missatge és clar: confinament. També ha dit que s’havien multiplicat per quatre els recursos destinats al PLASEQTA. La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, n’ha destacat l’organització: “Ha estat l’esforç organitzatiu i de recursos més gran i amb més implicació dels municipis que hem fet fins ara.”
El delegat del govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha recordat que Tarragona era la segona àrea metropolitana de Catalunya i que tenia un dels polígons químics més potents d’Europa: “Això dóna molta prosperitat al nostre territori, però també fa que ens hàgim de preparar per saber com actuar arran d’un possible incident.”
Com s’ha preparat?
S’han fet unes quantes xerrades informatives sobre la prova per facilitar informació sobre la comunicació del risc químic i el simulacre. També s’han fet reunions, entre més col·lectius, amb associacions de veïns, entitats esportives i comunitats islàmiques per explicar-los el funcionament i les accions d’autoprotecció que el pla recomana. Les xerrades i reunions les han organitzades els ajuntaments, Protecció Civil i els Agents Cívics.
En què ha consistit la prova de Mallorca?
Coincidint amb el simulacre de Tarragona, avui al matí ja s’ha provat l’enviament de la notificació d’alerta o emergència a les Illes. Concretament, la prova pilot es s’ha fet a les 12.00 a la zona del Port d’Alcúdia, a Mallorca. La notificació l’han rebuda els dispositius que han estat connectats en les antenes de telefonia mòbil situades en aquesta zona.
Així és com han sonat els telèfons:
#ÚLTIMAHORA Primeres proves en el nou sistema d’alerta d’emergències a la població a través dels mòbils al Port d'Alcúdia.
➡️Aquest ha estat el moment en què telèfons, dins l'àrea de cobertura, han rebut la notificació amb una senyal, vibració i missatge: https://t.co/Ze3GYBjZZS pic.twitter.com/W3XP7FtW89
— IB3 Notícies (@IB3noticies) November 2, 2022