Alerta per l’estafa de l’oferta de feina falsa: com funciona i com podeu detectar-la?

  • Pel correu electrònic, suposats departaments de recursos humans ofereixen sous molt elevats, però pretenen de robar dades i diners

VilaWeb
Europa Press / Redacció
12.10.2024 - 11:43
Actualització: 12.10.2024 - 12:19

Una nova estafa circula pels correus electrònics: simula una comunicació per part d’un departament de recursos humans que es posa en contacte amb la víctima per oferir-li un lloc de feina, però amb l’objectiu de robar-li dades i diners.

Un correu electrònic, un missatge a xarxes socials o una trucada. La forma que adopta la nova estafa que circula per la xarxa és variada, però l’objectiu és sempre el mateix: enganyar la víctima amb una oferta de feina falsa per robar-li les dades i els diners.

La manera d’actuar també es repeteix, independentment del format. Un departament de recursos humans es posa en contacte amb la víctima per oferir-li un lloc que exigeix poca responsabilitat, però que té una remuneració molt bona.

El missatge que rep la víctima inclou el nom de l’empresa i d’un responsable que parla en nom seu. També en detalla les condicions, l’horari i el salari.

Al final, es demana a la víctima que respongui al missatge per continuar parlant sobre la suposada oferta. En el cas de les trucades telefòniques, és una locució automatitzada de pocs segons que també demana a la víctima que s’hi posi en contacte.

Segons les autoritats, la finalitat d’aquest frau és aconseguir les dades personals de la víctima per cometre futurs fraus, però també robar-li diners.

Com ho podeu detectar?

En general, les ofertes acostumen a ser massa bones per a ser veritat. S’ofereixen sous molt elevats per a feines de poca qualificació i les condicions són extremadament flexibles. A vegades, també s’acostumen a demanar pagaments per avançat, com ara cursos de formació, materials o tràmits administratius. En algun cas, es demana informació personal o bancària d’un bon començament, com ara el número de la seguretat social o dades confidencials.

També heu de parar atenció en la informació sobre l’empresa. Normalment, no tenen presència a internet i no es poden verificar i el correu electrònic que fan servir és un de domini gratuït, com ara Gmail i Yahoo, en lloc d’un domini corporatiu. A més, fan servir un llenguatge poc professional o amb errors gramaticals.

Com us en podeu protegir?

Investigueu l’empresa. Cerqueu informació a internet o opinions al respecte. No heu d’enviar mai diners ni fer cap pagament per assegurar-vos la feina. També podeu verificar el correu electrònic o consultar organismes oficials, en què es poden recollir denúncies d’estafes.

Si en sou una víctima, heu de denunciar els fets a la policia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor