Alerta per l’estafa de l’oferta de feina falsa: com funciona i com podeu detectar-la?

  • Pel correu electrònic, suposats departaments de recursos humans ofereixen sous molt elevats, però pretenen de robar dades i diners

VilaWeb
Europa Press / Redacció
12.10.2024 - 11:43
Actualització: 12.10.2024 - 21:23

Una nova estafa circula pels correus electrònics: simula una comunicació per part d’un departament de recursos humans que es posa en contacte amb la víctima per oferir-li un lloc de feina, però amb l’objectiu de robar-li dades i diners.

Un correu electrònic, un missatge a xarxes socials o una trucada. La forma que adopta la nova estafa que circula per la xarxa és variada, però l’objectiu és sempre el mateix: enganyar la víctima amb una oferta de feina falsa per robar-li les dades i els diners.

La manera d’actuar també es repeteix, independentment del format. Un departament de recursos humans es posa en contacte amb la víctima per oferir-li un lloc que exigeix poca responsabilitat, però que té una remuneració molt bona.

El missatge que rep la víctima inclou el nom de l’empresa i d’un responsable que parla en nom seu. També en detalla les condicions, l’horari i el salari.

Al final, es demana a la víctima que respongui al missatge per continuar parlant sobre la suposada oferta. En el cas de les trucades telefòniques, és una locució automatitzada de pocs segons que també demana a la víctima que s’hi posi en contacte.

Segons les autoritats, la finalitat d’aquest frau és aconseguir les dades personals de la víctima per cometre futurs fraus, però també robar-li diners.

Com ho podeu detectar?

En general, les ofertes acostumen a ser massa bones per a ser veritat. S’ofereixen sous molt elevats per a feines de poca qualificació i les condicions són extremadament flexibles. A vegades, també s’acostumen a demanar pagaments per avançat, com ara cursos de formació, materials o tràmits administratius. En algun cas, es demana informació personal o bancària d’un bon començament, com ara el número de la seguretat social o dades confidencials.

També heu de parar atenció en la informació sobre l’empresa. Normalment, no tenen presència a internet i no es poden verificar i el correu electrònic que fan servir és un de domini gratuït, com ara Gmail i Yahoo, en lloc d’un domini corporatiu. A més, fan servir un llenguatge poc professional o amb errors gramaticals.

Com us en podeu protegir?

Investigueu l’empresa. Cerqueu informació a internet o opinions al respecte. No heu d’enviar mai diners ni fer cap pagament per assegurar-vos la feina. També podeu verificar el correu electrònic o consultar organismes oficials, en què es poden recollir denúncies d’estafes.

Si en sou una víctima, heu de denunciar els fets a la policia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor