Alemanya reconeix el genocidi armeni i provoca una crisi amb Turquia

  • El primer ministre turc va definir la votació com a 'ridícula' i 'un test per a l'amistat' entre els dos països

VilaWeb

Redacció

02.06.2016 - 13:46
Actualització: 02.06.2016 - 14:19

El parlament alemany ha aprovat una moció que descriu com a ‘genocidi’ la massacre que van patir els armenis per part dels otomans el 1915. La resolució, escrita per parlamentaris de la Unió Democràtica Alemanya (CDU), el Partit Socialdemòcrata (SPD) i Els Verds, ha rebut el suport de tots els partits. D’aquesta manera, Alemanya esdevé el vint-i-setè país que reconeix el genocidi armeni. Per una qüestió de compromisos, a la votació no hi han estat presents ni la cancellera, Angela Merkel, ni el seu número dos i líder del SPD, Sigmar Gabriel, ni el ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier.

El primer ministre turc, Binali Yıldırım, es va referir a la votació com a ‘ridícula’ i assegurant que era ‘un test per a l’amistat’ entre els dos països en un ‘moment sensible’. Lamentant, a més, que la moció era una excusa per a distraure els alemanys dels problemes polítics interns que afecten la república.

El reconeixement es produeix després  que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, hagi posat en dubte diverses vegades les condicions del pacte entre Unió Europea i Turquia per aturar l’arribada de refugiats. Erdogan, a més, va advertir que les relacions entre Turquia i Alemanya se’n ressentirien si s’aprovava la moció: ‘Si Alemanya es deixa enganyar per això, llavors les relacions diplomàtiques, econòmiques, comercials, polítiques i militars resultaran danyades’.

El govern turc sempre s’ha negat a reconèixer com a genocidi la massacre i expulsió d’un milió i mig d’armenis a l’Imperi Otomà. Per al primer ministre, el genocidi ‘va ser un dels molts esdeveniments que poden passar en qualsevol país, qualsevol societat sota les condicions de la Primera Guerra Mundial’.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor