Merkel frena Schulz amb una victòria de la CDU en les eleccions del Sarre

  • BERLÍN, 27 (DPA/EP) La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha aconseguit aquest diumenge frenar l'embranzida dels socialdemòcrates de l'SPD amb una clara victòria de la Unió Cristianodemòcrata en els comicis regionals del Sarre, en els quals s'ha imposat amb un 40,7 per cent dels vots.

VilaWeb

Redacció

27.03.2017 - 10:43
Actualització: 27.03.2017 - 12:42

BERLÍN, 27 (DPA/EP)

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha aconseguit aquest diumenge frenar l’embranzida dels socialdemòcrates de l’SPD amb una clara victòria de la Unió Cristianodemòcrata en els comicis regionals del Sarre, en els quals s’ha imposat amb un 40,7 per cent dels vots.

En un any en el qual la mandatària aspira a revalidar per tercera vegada consecutiva el seu poder a escala estatal en les eleccions generals de setembre, aquesta victòria li permet encarar amb confiança la campanya electoral i desinflar l’eufòria que en les últimes setmanes acompanyava el seu principal rival en el camí cap a la Cancelleria, el socialdemòcrata Martin Schulz.

“És un bon dia pel Sarre i un dia bonic per la CDU”, va afirmar el secretari general de la formació conservadora, Peter Tauber, des de Berlín.

El partit que lidera Merkel no només aconsegueix resistir com la força política més votada a la regió sinó que fins i tot millora en cinc punts percentuals els resultats obtinguts fa cinc anys.

Amb aquestes xifres, l’SPD confirma que, de moment, l’anomenat ‘Efecte Schulz’ és tan sols una il·lusió i veu truncades les seves esperances de posar en dificultats Angela Merkel, a tan sols sis mesos de la gran cita electoral.

El 29,6 per cent dels vots assolits, gairebé quatre punts menys que en les anteriors eleccions, frustra la resurrecció dels socialdemòcrates, que des de gener havien aconseguit generar il·lusió entre els seus militants i aconseguir altes cotes de popularitat de la mà de l’expresident del Parlament Europeu.

“No hem aconseguit el nostre objectiu. Per a nosaltres avui no és una bona tarda. Per a mi per descomptat que no. Jo esperava que estiguéssim igualats, fins i tot que ens situéssim per davant”, ha assenyalat Schulz aquest diumenge, reconeixent obertament la garrotada soferta pel seu partit, una vegada publicats els primers resultats.

Les enquestes publicades per tots els instituts demoscòpics del país en les últimes setmanes confirmaven una tendència a l’alça del candidat socialdemòcrata, a qui veien fins i tot capaç de desbancar una Angela Merkel que governa Alemanya ininterrompudament des del 2005.

Els comicis celebrats aquest diumenge, que marquen l’inici del “superany electoral” que culminarà el 24 de setembre amb les eleccions generals, també han posat de manifest que el partit d’ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD) segueix en bona forma, ja que aconsegueix entrar al seu onzè Parlament regional en poc més de tres anys en sumar un 6,2 per cent dels suports.

“Els resultats assolits al Sarre no són representatius però com a partit estem orgullosos”, ha declarat la líder del partit populista, Frauke Petry, en la televisió pública alemanya.

El nivell de suport assolit al Sarre, no obstant això, dista de les grans xifres assolides en comicis regionals anteriors, on AfD va aconseguir fins i tot imposar-se com a segona força política a partits tradicionals i les seves cotes de suport van ser superiors al 24 per cent, en un moment en el qual a Alemanya van arribar prop d’un milió de refugiats.

Es confirma així que en aquesta regió de ferma vocació europeista i que va pertànyer un temps a França, el discurs del tancament de fronteres que defensa AfD en el marc de les seves crítiques a la gestió d’Angela Merkel de la crisi migratòria no cala tan profund com a escala nacional.

D’altra banda, la formació postcomunista L’Esquerra aconseguiria al Sarre un 12,9 per cent dels vots, gairebé quatre punts percentuals menys que en els comicis del 2012. Fora de la Cambra regional es quedarien, segons les primeres projeccions, tant el partit Els Verds com els liberals de l’FDP.

Davant aquestes dades, sembla possible que el Sarre segueixi estant governat per una gran coalició liderada per la CDU i amb l’SPD com a soci menor, la mateixa fórmula amb la qual Merkel governa com a cancellera a escala nacional.

Les eleccions regionals d’aquest diumenge, les primeres de les tres que se celebraran abans de les generals del mes de setembre, permeten a Merkel prendre aire. La mandatària té present que, en els gairebé dotze anys de gestió al capdavant de l’Executiu alemany, el seu partit ha perdut el poder en sis estats federats i ocupa la prefectura de govern en només quatre.

Durant molt temps, els democristians van contrarestar la seva feblesa a escala comunal i regional amb la popularitat de la cancellera, i Merkel vol continuar sent un actiu per al seu partit, sobretot després que la seva gestió de la crisi de refugiats li servís per aixecar butllofes en les seves pròpies files.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem