10.02.2024 - 19:00
|
Actualització: 10.02.2024 - 19:50
La ministra d’Afers Estrangers d’Alemanya, Annalena Baerbock, ha advertit que una ofensiva terrestre per part de l’exèrcit d’Israel contra la ciutat de Rafah, situada al sud de Gaza i a la frontera amb Egipte, seria una catàstrofe humanitària.
Israel muss sich gegen den Hamas-Terror verteidigen, aber dabei das Leid der Zivilbevölkerung größtmöglich lindern. Deshalb braucht es eine weitere Feuerpause, auch damit die Geiseln endlich freikommen. Den Weg dahin werde ich nächste Woche erneut in Israel besprechen. 2/2
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) February 10, 2024
“La població de Rafà no es pot fer esfumar així com així”, ha dit Baerbock en un missatge en el seu compte a Twitter, en què ha remarcat que les necessitats a la ciutat, que acull milions de persones desplaçades de la destrucció israeliana al nord de Gaza, ja són extraordinàries. “1,3 milions de persones busquen protecció dels combats en un espai molt petit”, ha recordat.
Així, ha manifestat que “Israel ha de defensar-se davant Hamàs, però al mateix temps ha de reduir el màxim possible el sofriment de la població civil”, abans de defensar la necessitat d’un nou alto-el-foc perquè els ostatges puguin ser alliberats.
El missatge arriba l’endemà que el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, donés ordre a l’exèrcit per a començar els preparatius per a “evacuar” Rafah, considerada últim refugi dels palestins desplaçats a l’enclavament.
L’ONU estima que la meitat dels habitants de Gaza estan amuntegats a la ciutat i les zones circumdants. Així mateix, Rafah suposa el principal punt d’entrada d’ajuda humanitària a la Franja, per la qual cosa diversos organismes han alertat del greu impacte humanitari que tindria una ofensiva en la zona.
L’Aràbia Saudita avisa de les conseqüències “extremadament perilloses” d’una ofensiva israeliana a Rafah
El ministeri d’Exteriors de l’Aràbia Saudita ha avisat a Israel que qualsevol incursió per terra de les seves forces militars a Rafah comportarà una sèrie de repercussions “extremadament perilloses” per a la població civil, per a desenvolupament del conflicte en l’enclavament palestí i per a la seva expansió regional.
Alhora, Riad ha recomanat una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides –una crida a la qual també s’ha afegit Jordània– per a tractar els plans de Netanyahu, que diu voler eliminar els quatre batallons d’Hamàs que, segons fonts de la intel·ligència israeliana, operen allí.
En un comunicat, el regne ha dit que les últimes “violacions deliberades de les lleis internacionals i humanitàries” no fan sinó incidir en la necessitat que “el Consell de Seguretat de Nacions Unides es reuneixi aviat per a impedir que Israel causi un desastre humanitari imminent”.