Alemanya demana un gasoducte que importi gas a Europa des de la península Ibèrica

  • La construcció del MidCat, el gasoducte que ha de connectar Europa amb el gas algerià, està aturada d'ençà de 2018

VilaWeb
El canceller alemany Olaf Scholz durant la tradicional conferència de premsa d'estiu. Fotografia: EFE/EPA/Clemens Bilan

Europa Press / Redacció

11.08.2022 - 16:42
Actualització: 11.08.2022 - 18:43

El canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, ha demanat que es construeixi un gasoducte que augmenti el subministrament procedent de Portugal i passi per Catalunya, fins a la zona central d’Europa. No l’ha esmentat directament, però actualment ja hi ha un gasoducte a mig construir que compliria aquesta funció: el MidCat, una infrastructura que va quedar aturada el 2018, quan se’n va posar els darrers tubs fins a Hostalric (la Selva). Es va idear per donar continuïtat al gasoducte que ve d’Algèria i puja per tota la costa mediterrània.

Ara que la guerra d’Ucraïna ha obligat l’Europa central a cercar alternatives per a reduir la dependència gasística de Rússia, Scholz ha dit que si en el seu moment s’haguessin reforçat les connexions amb la península Ibèrica, haurien tingut una contribució en massa per a alleugerir la dependència del gas rus.

El canceller alemany ha anunciat que abordarà la construcció del gasoducte directament amb els dirigents d’Espanya, França i Portugal, i amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Actualment, falta construir 226 quilòmetres del MidCat entre Hostalric i Barbairan (Occitània), però el projecte continua aturat pel cost de la construcció, que l’estat espanyol vol que assumeixi la Unió Europea. Fins ara, el subministrament de gas rus havia fet que no es veiés com una infrastructura prioritària, però la situació geopolítica ha canviat d’ençà de la invasió d’Ucraïna.

Més enllà del MidCat, hi ha dos gasoductes que van de l’estat espanyol al francès, però el cabal de gas és molt menor al que ve de Rússia. Entre tots dos sumen una capacitat de vora 8.000 milions de metres cúbics de gas anuals, mentre que el Nord Stream 2 pot portar uns 55.000 milions de metres cúbics de gas cada any.

D’altra banda, Scholz ha anunciat que Alemanya augmentarà l’ajut a Ucraïna, i que hi enviaran més armes. “Donarem suport econòmic a Ucraïna i ens hem preparat pel fet que tot allò que té relació amb la guerra afecti tot el món, però per descomptat, Europa i el nostre país”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor