Alemanya esternuda… i això ens esquitxarà

  • La pandèmia, que pensàvem que era gairebé controlada, torna amb força el novembre i els empresaris alemanys rebaixen expectatives per als mesos vinents, cosa que ens acabarà afectant

Jordi Goula
24.11.2021 - 19:50
VilaWeb

Molts analistes internacionals consideren que un dels factors que més pesen en l’economia és la preocupació per l’augment de les infeccions de covid a Europa. Després de veure que Àustria inaugurava el quart confinament, els economistes estan pendents de l’evolució d’Alemanya i França. Els mercats han començat a valorar un augment de les restriccions, una mesura que sembla molt més probable a Alemanya, on dilluns Angela Merkel assenyalà que la situació a què s’encara el país és la pitjor d’ençà de l’esclat de la pandèmia. Les restriccions poden arribar a la porta de la campanya nadalenca, una època determinant per al consum, en un moment en què els indicadors macroeconòmics evidencien un alentiment en la recuperació econòmica.

El cas és que avui hi ha hagut dos fets remarcables que han fet impacte en el món econòmic i financer. Per una banda, l’institut alemany IFO ha indicat que el seu índex de clima d’expectatives empresarials –el més seguit pels analistes– amb vista als mesos vinents ha baixat més que no es preveia. I, per una altra, l’euro s’ha depreciat, fins a mínims de quinze mesos, després d’aquesta caiguda de la confiança inversora a Alemanya per cinquè mes seguit.

La moral empresarial alemanya s’ha tornat a deprimir al novembre, perquè els colls d’ampolla al sector manufacturer i el repunt de les infeccions per coronavirus han enterbolit les perspectives de creixement. En definitiva, ara que tots plegats consideràvem pràcticament controlada la pandèmia amb la vaccinació, alguns analistes han declarat a l’agència Reuters: “Els colls d’ampolla al subministrament i la quarta onada del coronavirus desafien molt seriosament les empreses alemanyes.”

Aquest matí, Merkel ha demanat més duresa als caps dels estats federats. Ja fa dies que el govern alemany sospesa d’imposar la vaccinació obligatòria, perquè l’estratègia de sol·licitar que es vaccini als qui encara no ho han fet no funciona. Recordem que Alemanya té una de les taxes de vaccinació més baixes de l’Europa occidental, amb el 68% de la població. Amb tot plegat, fa por que Alemanya segueixi els passos d’Àustria i decideixi el confinament total, si no hi ha una millora immediata molt clara de les xifres sanitàries. Seria un cop molt dur per a tot Europa.

De resultes de tot això, la borsa alemanya ha baixat moderadament i, com hem dit, l’euro ha arribat a mínims. Tots sabem que si Alemanya esternuda, Europa es refreda. I ve’t aquí una nova preocupació en aquests moments difícils d’arrencada de la recuperació a casa nostra. Aquest mes, l’alentiment en el creixement es torna a concentrar en la indústria. A l’anàlisi per sectors s’observa que els serveis han obtingut més bons resultats per tercer mes consecutiu, amb el creixement més sòlid de l’activitat econòmica en tres mesos. L’expansió també s’accelera al sector manufacturer, per les comandes, tot i que el creixement és el segon més feble dels disset darrers mesos. Tinguem present que el mes passat, l’octubre, hi hagué un mínim arreu, pels embussos en els subministraments.

El cap dels economistes d’IHS Markit, la consultora que fa l’informe, descriu la situació molt clarament. “L’expansió més sòlida de l’activitat total al novembre ha desmentit les expectatives dels economistes, que indicaven una desacceleració, però probablement no n’hi haurà prou per a impedir que la zona euro tingui un creixement més lent al quart trimestre. Això pot passar perquè es preveu que el nombre creixent d’infeccions durà nous desafiaments per a l’economia al desembre.”

En el fons, malgrat la millora en els resultats del sector de serveis al novembre, hi ha la por que sigui molt breu, si finalment s’implanten noves restriccions per a aturar l’epidèmia. Els sectors dels viatges i del lleure ja s’han deteriorat prou d’ençà de l’estiu. Per tant, com apunta l’informe, no és cap sorpresa que l’optimisme empresarial s’hagi desplomat fins al capdavall d’ençà del gener, atesa la combinació dels retards en el subministrament, els intensos augments dels costs i la preocupació renovada per la covid-19.

Així doncs, les primeres notícies que ens arriben sobre l’activitat a la zona euro al novembre, malgrat ser una mica contradictòries, es decanten més cap a la banda pessimista. Malauradament, a l’estat espanyol i a Catalunya les dades vénen amb més retard. D’ací a una setmana veurem què diuen els directors de compres de l’estat espanyol i què ha passat al mercat laboral català, cosa que ja serà un indicador de l’evolució de la nostra economia al novembre. Però em fa l’efecte que, pel fort lligam que tenim amb Europa, la tendència serà molt semblant a la que esbossen en aquest avanç global els directors de compres de la zona euro.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor