La justícia alemanya dóna molta força al clam de llibertat pels presos polítics

  • Els presos són acusats de rebel·lió i, en canvi, la justícia alemanya assegura que no va haver-n'hi

VilaWeb

Redacció

12.07.2018 - 22:00

La decisió de la justícia alemanya de denegar l’extradició del president Puigdemont per rebel·lió fa encara més feridora i difícil d’entendre la situació dels presos polítics catalans. Com pot ser que els membres d’un govern siguin acusats de rebel·lió i el president no? Pels mateixos fets el president Puigdemont no va incórrer en rebel·lió, però els seus consellers sí? Sigui com sigui, la justícia alemanya dóna molta força al clam de llibertat pels presoners polítics.

La interlocutòria alemanya és claríssima, en aquest punt: ‘És inadmissible l’extradició per càrrecs de rebel·lió.’ I en la part expositiva nega tres vegades la violència necessària per a parlar de rebel·lió: ‘La disposició delictiva alemanya d’alta traïció segons l’article 81 del codi penal requereix un grau de violència que no s’ha assolit a Espanya.’ Després: ‘El referèndum del primer d’octubre de 2017 no va originar aquest grau de violència. Els enfrontaments violents […] no van arribar pas a un nivell tal que amenacés seriosament l’ordre constitucional espanyol.’ I encara: ‘No es veuen arguments per a parlar d’actes de violència contra forces del govern central en aquest cas. Segons la informació disponible, no hi hagué aquests actes de violència.’

El fet és que la tesi del jutge Llarena (tots eren rebels i sediciosos) s’ha ensorrat a Europa, però a Espanya no. Per això Puigdemont és lliure i els consellers no. Una contradicció flagrant que Puigdemont mateix va fer notar així que es va saber la notícia:

I alguns presos van reaccionar en la mateixa línia, com Jordi Cuixart:

La manifestació de demà pren més força que mai
Demà hi ha convocada una manifestació per a reclamar l’alliberament dels presos polítics. I amb la interlocutòria alemanya d’ahir la manifestació ha pres una nova dimensió. El clam de llibertat ha guanyat més força i arguments:

I darrere el president, i les dues grans entitats cíviques del país, una multitud d’actors polítics van reclamar amb més energia que mai l’alliberament dels presos.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor