Alejandro Toledo fa créixer encara més la llista de presidents del Perú empresonats per corrupció

  • El Perú té una presó especial, habilitada per a mantenir detinguts els ex-presidents del país, la majoria dels quals s'enfronten a penes per delictes diversos

VilaWeb
L'ex president del Perú, Alejandro Toledo, durant la lectura de la sentència en contra seu
The Washington Post
25.10.2024 - 21:40
Actualització: 25.10.2024 - 21:44

The Washington Post · Ana Vanessa Herrero

L’ex-president peruà Alejandro Toledo ha estat condemnat aquesta setmana a més de vint anys de presó per corrupció, després d’anys de procediments legals que van començar el 2019, quan el van detenir a Califòrnia. El 2022 va ser extradit al Perú.

El tribunal va declarar Toledo –que va ser president del 2001 al 2006– culpable d’haver acceptat uns 35 milions de dòlars en suborns del gegant de la construcció brasiler Odebrecht. Això formava part d’una vasta trama de corrupció que ha fet caure alts càrrecs de governs d’uns quants països del continent i més enllà.

La jutgessa Inés Rojas, del Tribunal Nacional Superior de Justícia Penal Especialitzada de Lima, la capital del Perú, va imposar la sentència dient que les víctimes de Toledo eren ciutadans comuns peruans, que havien confiat en ell com a president.

Rojas va dir: “Toledo tenia el deure de protegir i preservar els béns de l’estat, i havia d’utilitzar de manera racional aquells que li eren assignats per a l’exercici de les seves funcions, evitant-ne l’abús”, cosa que no va complir.

La llista de presidents del Perú empresonats per corrupció i més delictes és sorprenentment llarga. Si s’hi inclouen els que són investigats o amb càrrecs, encara s’allarga més. El país fins i tot té una presó especial –tot i que petita, amb poques cel·les– per a allotjar els ex-presidents. És previst que Toledo hi ingressi. L’any passat, l’NPR va informar que la instal·lació ja estava plena.

El difunt Alberto Fujimori, que va governar del 1990 al 2000, hi va complir una condemna per càrrecs diversos, com ara violacions dels drets humans en la repressió del seu govern contra el Sendero Luminoso, un grup guerriller d’extrema esquerra. Pedro Castillo, president del 2021 al 2022, hi és reclòs en presó preventiva després d’un intent de dissoldre el congrés del país; sembla que les autoritats volen evitar una lluita d’extradició, com en els casos de Fujimori i Toledo.

Toledo és el primer ex-president condemnat en aquest capítol de la investigació Odebrecht al Perú. Dos ex-presidents més –Pedro Pablo Kuczynski, en arrest domiciliari, i Ollanta Humala, que també va passar temps detingut a la presó per a presidents– són investigats en el mateix cas. Un altre ex-president, Alan García, es va suïcidar el 2019, quan els agents van arribar a casa seva per arrestar-lo sota sospita de corrupció vinculada al cas. La filla de Fujimori, Keiko Fujimori, tres vegades candidata a la presidència, també ha estat en presó preventiva. Li imputen càrrecs d’emblanquiment de diners relacionats amb Odebrecht, que ha negat.

Odebrecht va obtenir contractes per a construir infrastructures de transport a tot el món, inclòs l’aeroport internacional de Miami. El desembre del 2016, l’empresa va admetre haver conspirat per violar les disposicions contra suborns de la llei de pràctiques corruptes a l’estranger (FCPA) per pagar prop de 800 milions de dòlars en suborns a funcionaris públics de 12 països, segons el Departament de Justícia dels EUA.

A l’Amèrica Llatina, l’empresa ha estat vinculada a desenes d’acusacions de corrupció en països com l’Argentina, Colòmbia, l’Equador, Mèxic i Veneçuela. Al Perú, les autoritats van acusar Toledo i més ex-presidents d’haver rebut diners en canvi de beneficiar els contractes de l’empresa. Van dir que Toledo havia rebut milions en canvi de la construcció d’una carretera que enllaçava el Brasil amb el sud del Perú. El país va acabar pagant el doble de la quantitat prevista inicialment.

Durant els anys en el càrrec, Toledo, de 78 anys, va establir una forta relació amb l’administració del president George W. Bush dels Estats Units. Tots dos països van arribar a un acord per a reintroduir els cossos de pau al Perú. “Aquesta relació es basa en valors i interessos comuns”, va dir Bush durant una visita al país.

Després de deixar el càrrec, Toledo se’n va anar a viure als Estats Units i va exercir com a investigador visitant a la Universitat de Stanford.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor