Alejandro Cao de Benós és allibertat després d’haver estat detingut per petició de l’FBI

  • L'FBI n'havia demanat la detenció i l'extradició als EUA · L'acusen d'haver ajudat el govern nord-coreà a eludir unes sancions econòmiques

VilaWeb
Redacció
01.12.2023 - 15:33
Actualització: 01.12.2023 - 18:35

La policia espanyola va detenir ahir a Madrid Alejandro Cao de Benós, el català que treballa per al govern de Corea del Nord, en una operació coordinada amb la Interpol per petició de l’FBI dels Estats Units. La policia espanyola ha explicat a VilaWeb que ha passat la nit al calabós i avui ha passat a disposició judicial. Més tard s’ha notificat que ha estat alliberat.

Fonts de l’Audiència espanyola han indicat a l’ACN que ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició del jutjat d’Instrucció 2 d’aquesta magistratura. El jutjat ha pres la decisió a petició de la fiscalia, que no ha demanat presó. Fonts de la fiscalia indiquen que ha quedat en llibertat perquè té nacionalitat espanyola, arrelament a l’estat espanyol i perquè és “dubtosa” l’existència del principi de doble incriminació en la legislació europea o espanyola pel que fa al delicte pel qual se’l persegueix als EUA. Sobre això, a través de la xarxa social X, ell mateix ha indicat que “no hi ha extradició”. També ha afirmat que l’acusació dels EUA “a més de ser falsa, no existeix a Espanya”, perquè és una ordre de l’expresident Donald Trump.

El reclamen per un delicte d’estafa per, segons que diuen, haver ajudat el govern nord-coreà a evadir sancions econòmiques imposades pel govern dels EUA. Cao de Benós podria enfrontar-se a una pena de vint anys de presó per uns fets del 2018. L’ordre de crida i cerca es va establir l’any passat, però va ser detingut ahir quan va arribar en tren a Madrid de Barcelona.

L’FBI acusa Cao de Benós i el britànic Christopher Emms d’haver col·laborat amb Virgil Griffth, antic desenvolupador de la criptomoneda Ethereum, que es va declarar culpable d’haver ajudat Corea del Nord a eludir les sancions. Va ser condemnat a més de cinc anys de presó i a pagar una multa de cent mil dòlars.

“Van conspirar per proporcionar serveis financers a la RPDC (República Popular Democràtica de Corea) en vulneració directa de les sancions contra Corea del Nord imposades pel govern dels Estats Units. El nostre govern aplica sancions per protegir els nostres interessos nacionals, i l’acció d’avui demostra el nostre compromís d’aplicar-les tant en l’àmbit nacional com mundial”, deia l’FBI en l’ordre de crida i cerca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor