07.05.2020 - 21:50
Alejandra Ferrer Kirschbaum (Dortmund, 1977) és la presidenta del Consell Insular de Formentera, l’illa que ha aconseguit entrar directament a la fase 1 del desconfinament perquè durant la crisi del coronavirus només hi ha hagut un mort. De pare formenterer i mare alemanya, és la primera dona que presideix el Consell, on va arribar com a candidata de Gent per Formentera. Ferrer ha pilotat amb encert la crisi sanitària, però ara té davant el desafiament de salvar la temporada turística, clau per a l’economia de l’illa, sense que això vulgui dir fer passos enrere en matèria de salut. En aquesta entrevista explica com s’ho ha fet i com ho pensa fer.
—Com ha anat l’arrencada de la fase 1 del confinament?
—Ha estat una arrencada molt intensa. No vàrem rebre les instruccions del ministeri fins diumenge a les sis de la tarda, sis horetes abans que començàs aquesta fase. La prioritat ha estat fer una campanya informativa a la població sobre l’obertura de comerços, terrasses i la possibilitat de fer reunions amb deu persones com a màxim. Ens toca fer conscienciació i precaució, per fer saber a tothom que no hem sortit de la crisi sanitària. Formentera és un laboratori d’allò que passarà a tot l’estat les pròximes setmanes i ho hem de fer bé. De moment, tot ha anat bé, no hi ha hagut cap incident i amb molt bona predisposició de fer-ho bé per part de la ciutadania, com ho ha fet fins ara. Si Formentera és on és, és gràcies a la seva gent.
—Quina ha estat la clau de l’èxit?
—Abans de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, ja vàrem començar a posar una sèrie de restriccions, vàrem anul·lar els actes culturals i activitats públiques. També vàrem tancar els centres de dia de jubilats i vàrem insistir molt que s’havia de tancar el port. Primer, vàrem aconseguir de reduir els trajectes entre illes de vuitanta a deu, i finalment hem aconseguit de quedar-mos en tres trajectes, que són els absolutament necessaris per a garantir l’arribada de mercaderies o que nosaltres puguem sortir per alguna emergència sanitària per anar a l’hospital d’Eivissa, perquè som una única àrea de salut.
—Aquests tres trajectes diaris fins quan es mantindran?
—En aquesta fase quedarà així. Entenem que som en una fase absolutament interna, necessària per a crear conscienciació i un canvi d’hàbits que haurem de mantenir fins que es trobi la vacuna. El canvi d’hàbits exigeix de mantenir la distància, no treure’s la màscara i rentar-se les mans. L’escalada ha de ser absolutament interna i, de moment, no podem rebre turistes. Hem d’anar a poc a poc per no fer cap passa enrere.
—Hi ha gent a Formentera que té pressa perquè torni el turisme.
—És clar. Formentera viu el 100% del turisme. Ara comencem a veure un poc la llum al final del túnel, amb l’inici d’aquest desconfinament, però també és clar que Formentera no sortirà tota sola d’aquesta situació. Necessitem que la resta de províncies vagin desconfinant-se i arribem tots a la fase 3, en què ja serà possible viatjar. Treballem amb una bateria de mesures econòmiques per ajudar els petits empresaris, però també les famílies que fa dos mesos que haurien començat a fer feina i que ara es troben en una situació molt i molt complicada.
—Us atreviu a posar data a la reobertura de Formentera pel turisme?
—Treballem convençuts que es podrà fer una part de la temporada turística. Si podem obrir a l’agost i demostrar que som una illa amb garanties, ho farem. La poca gent que pugui venir, que tingui tots els serveis necessaris, encara que sigui poc temps.
—Eivissa també hauria d’haver entrat en la fase 1 directament?
—Eivissa és la mateixa regió sanitària que Formentera, però com que és un territori més gran, entenc que necessita més temps de preparació. Però segur que dilluns que ve ja hi entraran.
—El govern balear ha demanat que el desconfinament el puguin decidir les autonomies.
—Està molt bé que hi hagi un pla de desconfinament amb unes normes generals, però és cert que hi ha d’haver un marge de decisió per a les comunitats autònomes i per als municipis, perquè tots són diferents, amb les seves casuístiques pròpies. Això ho hem vist al començament d’aquesta primera fase. Cal que les comunitats autònomes i els municipis tinguin alguna cosa a dir-hi i a aportar-hi, perquè el govern espanyol dicta un pla de desconfinament que l’acaben aplicant les comunitats autònomes i els municipis. Cada municipi és diferent i això cal tenir-ho en compte.
—Dèieu que la informació del govern espanyol va arribar tard.
—Va arribar a les sis de la tarda de diumenge, sis hores abans que comencés la fase 1. Nosaltres vàrem començar a treballar primer amb l’ordre ministerial, que havia sortit una setmana abans, però ens hem trobat que després no va ser exactament igual: no hi han entrat els hotels, no hi han entrat les activitats culturals, ni les esportives. Diumenge, ens vàrem trobar en un moment molt intens, de confusió, i finalment en vàrem fer la nostra interpretació.
—Creieu que, per a la fase 2, la informació del govern espanyol millorarà?
—Crec que nosaltres sempre tindrem el mateix problema, però demanem tenir la documentació dos o tres dies abans. A veure si ens fan cas.