Alcohol, una droga socialment acceptada

  • Beure està acceptat socialment i això fa que no siguem conscients dels riscos que comporta, també per a nens i joves.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Judit Saavedra)

26.12.2015 - 14:00

Les xifres de l’estudi sobre l’ús i abús d’alcohol pels joves realitzat pel Plan Nacional sobre Drogas són poc esperançadores. Aquesta delegació governamental elabora cada dos anys una enquesta sobre alcohol i altres drogues a Espanya, i en els resultats del seu últim estudi apareixen dades preocupants: des de 2011 ha augmentat el consum de tabac i alcohol al nostre país un 1,7%.

Per què l’alcohol és una droga?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix droga com la “substancia, o mescla d’aquestes, diferents a les necessàries per al manteniment de la vida (aliment, aigua, oxigen), que a l’introduir-se en un organisme viu modifica alguna de els seves funcions i, a vegades, la pròpia estructura dels teixits. Aquests canvis inclouen alternacions en el comportament, les emocions, les sensacions i els pensaments de les persones”. I això és, precisament, el que fa l’alcohol, encara que la seva acceptació social dificulta que es vegi com una droga. A més, l’alcohol crea en el consumidor el desig de continuar bevent, cosa que es coneix com a dependència. I no només això: també provoca en ell una tolerància que fa que cada vegada necessiti ingerir més quantitat per sentir el mateix efecte que les vegades anteriors. L’alcohol també està catalogat com a droga perquè quan s’abandona el seu consum de forma brusca apareix el síndrome d’abstinència, que es manifesta amb tremolors, suors, taquicàrdies i ansietat.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor