03.09.2023 - 19:42
|
Actualització: 03.09.2023 - 20:02
Els danys a Alcanar i a la resta de la comarca del Montsià, després de la tempesta d’avui, són molt menys greus que no pas ara fa dos anys. Llavors, la zona fou declarada catastròfica. Però de desperfectes n’hi ha tornat a haver, i ni el batlle ni els veïns no respiren tranquils. Identifiquen un problema estructural i demanen canvis urgents. El batlle, Joan Roig, ha instat la Generalitat a fer un estudi acurat per a transformar el model urbanístic: “Tenim plans urbanístics de fa molt temps, que es van desenvolupar de manera descontrolada, sense criteris meteorològics prou rigorosos”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Roig proposa que es creï una comissió d’experts per estudiar un problema molt greu, perquè ara com ara encara hi ha edificis enmig de barrancs i lleres. “Si no actuem, ens tornarem a trobar el mateix problema molt aviat”, ha dit.
Roig ha explicat que la pluja torrencial d’aquest cap de setmana ha fet anar en orris unes quantes actuacions que el municipi havia impulsat per resoldre desperfectes causats pels aiguats del setembre del 2021 i s’ha mostrat molt preocupat per l’acumulació d’episodis meteorològics violents: el d’avui és el tercer en tan sols cinc anys, després de les torrentades del 2018 i 2021. Segons que ha explicat, l’ajuntament ha hagut d’assumir un gran esforç econòmic per afrontar els estralls de les tempestes, cosa que ha deixat les finances “en situació desastrosa”. Per això demana al govern de la Generalitat que, a banda d’un compromís amb les reformes, arribin ajuts ben aviat. Aquest mateix reclam ha fet la batllessa de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Eva del Amo, que ha criticat la desorganització entre administracions per a tramitar aquests ajuts.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha admès que situacions com la d’avui obligaven a fer una reflexió, també en l’àmbit urbanístic. Així i tot, s’ha afanyat a matisar que calia ser conscients que eren zones on vivia molta gent i, per tant, a parer seu, fer-hi transformacions ambicioses és un procés complex.
“No ens van escoltar i hem tornat a prendre mal”
Uns quants veïns també han protestat per manca de previsió, i han denunciat que les reparacions posteriors a la darrera gran tempesta no van ser suficients. La propietària del Restaurant el Racó del Port, Rosa Maria Sancho, ha explicat en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que, després de les inundacions de fa dos anys, molts d’ells van avisar els enginyers que el mur de formigó que es va construir prop del barranc de Sant Jaume, un dels més danyats, no deixaria sortir l’aigua i es podria desbordar fàcilment. “Però no ens van escoltar, i avui els veïns més pròxims al barranc hem tornat a prendre mal”, ha lamentat. Sancho diu que abans de la construcció del mur actual no havia patit mai inundacions al local, en vora quaranta-set anys d’història: “Nosaltres no som enginyers ni tècnics, però ja vam veure que allò no era correcte.”